Krokiety ziemniaczane z grzybami
Ziemniaczane krokiety z dodatkiem suszonych grzybów sprawdzą się jako dodatek do świątecznego barszczyku.. świetnie smakują również solo.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 4 łyżki tłuszczu
- 4 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki mąki
- 4 dag grzybów suszonych
- sól
- majeranek
- pieprz,
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przepis
- Ziemniaki ugotować, ostudzić i zemleć w maszynce.
- Dodać pokrojoną i zrumienioną cebulę, trochę tartej bułki, 2 jaja, mąkę oraz ugotowane i posiekane grzyby.
- Masę przyprawić i dokładnie wyrobić; formować podłużne wałeczki, maczać je w jaju, panierować w tartej bułce i smażyć na tłuszczu.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl