Trwa ładowanie...
d2cnfso
22-09-2021 08:29

Zapiekane nadziewane z orzechami na lekkiej sałatce

Przepis

Szukasz pomysłu na lekki i zdrowy, ale sycący posiłek? Szef kuchni, Michał Kepiński z CookUp Studio oraz Ania Radowicka, dietetyk i ekspert marki Herbapol proponują przepis na zapiekane pomidory z orzechowym farszem. Do tego lekka sałatka z sezonowych warzyw – jarmuży, brokułów i sałaty rzymskiej. Kropką nad i jest podsmażone tofu oraz aromatyczny dressing na bazie… owocowej herbaty. Będzie pysznie!

d2cnfso
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
WP Kuchnia
Źródło: WP Kuchnia
Składniki
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 100 g orzechów ziemnych bez soli
  • 2 g wędzonej papryki w proszku
  • 200 g brokuła
  • 50 g jarmużu
  • 100 wędzonego tofu
  • 20 g herbatki z dzikiej róży i czarnego bzu
  • 50 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 25 g musztardy ziarnistej
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 1 sałata rzymska mini
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
Przepis
  • Zacząć od przygotowania brokuł i jarmużu. W głębokim garnku doprowadzić wodę do wrzenia i wrzucić do niej brokuł na 5 minut, a na ostatnie 2 minuty porwany na duże kawałki jarmuż. Odcedzić, umieścić w misce i odstawić.
  • Orzechy ziemne drobno posiekać i podsmażyć na patelni z połową przewidzianego oleju. Gdy orzechy nabiorą koloru, dodać paprykę w proszku, sól, posiekaną natkę pietruszki i odstawić.
  • Z pomidorów odciąć górę i łyżeczką wydrążyć środek. Nadziać każdego pomidora orzechami i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 20 minut.
  • Herbatkę zalać 200 mililitrami wody i parzyć przez kilka minut, aż do uzyskania intensywnego naparu. Przelać herbatkę małej miseczki i wymieszać z oliwą z oliwek, musztardą, solą i pieprzem do uzyskania luźnego dressingu.
  • Wymieszać dressing z listkami sałaty rzymskiej, brokułem i jarmużem.
  • Na patelni po orzechach rozgrzać pozostały olej i podsmażyć na nim tofu pokrojone w cienkie plasterki aż nabierze złotego koloru. Doprawić je intensywnie solą i pieprzem.
  • Na talerzu ułożyć sałatkę, a pomiędzy listkami nadziewane pomidory i kawałki tofu, a
  • na górze w kilku miejscach umieścić galaretkę porzeczkową.
  • Polać wszystko pozostałym dressingiem i podawać ze schłodzonym Prosecco.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zapiekane nadziewane z orzechami na lekkiej sałatce
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
d2cnfso
Więcej tematów
d2cnfso

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj