Zapiekane nadziewane z orzechami na lekkiej sałatce
Szukasz pomysłu na lekki i zdrowy, ale sycący posiłek? Szef kuchni, Michał Kepiński z CookUp Studio oraz Ania Radowicka, dietetyk i ekspert marki Herbapol proponują przepis na zapiekane pomidory z orzechowym farszem. Do tego lekka sałatka z sezonowych warzyw – jarmuży, brokułów i sałaty rzymskiej. Kropką nad i jest podsmażone tofu oraz aromatyczny dressing na bazie… owocowej herbaty. Będzie pysznie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- 4 dojrzałe pomidory
- 100 g orzechów ziemnych bez soli
- 2 g wędzonej papryki w proszku
- 200 g brokuła
- 50 g jarmużu
- 100 wędzonego tofu
- 20 g herbatki z dzikiej róży i czarnego bzu
- 50 g dżemu z czarnej porzeczki
- 25 g musztardy ziarnistej
- 70 ml oliwy z oliwek
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 1 sałata rzymska mini
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- Zacząć od przygotowania brokuł i jarmużu. W głębokim garnku doprowadzić wodę do wrzenia i wrzucić do niej brokuł na 5 minut, a na ostatnie 2 minuty porwany na duże kawałki jarmuż. Odcedzić, umieścić w misce i odstawić.
- Orzechy ziemne drobno posiekać i podsmażyć na patelni z połową przewidzianego oleju. Gdy orzechy nabiorą koloru, dodać paprykę w proszku, sól, posiekaną natkę pietruszki i odstawić.
- Z pomidorów odciąć górę i łyżeczką wydrążyć środek. Nadziać każdego pomidora orzechami i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 20 minut.
- Herbatkę zalać 200 mililitrami wody i parzyć przez kilka minut, aż do uzyskania intensywnego naparu. Przelać herbatkę małej miseczki i wymieszać z oliwą z oliwek, musztardą, solą i pieprzem do uzyskania luźnego dressingu.
- Wymieszać dressing z listkami sałaty rzymskiej, brokułem i jarmużem.
- Na patelni po orzechach rozgrzać pozostały olej i podsmażyć na nim tofu pokrojone w cienkie plasterki aż nabierze złotego koloru. Doprawić je intensywnie solą i pieprzem.
- Na talerzu ułożyć sałatkę, a pomiędzy listkami nadziewane pomidory i kawałki tofu, a
- na górze w kilku miejscach umieścić galaretkę porzeczkową.
- Polać wszystko pozostałym dressingiem i podawać ze schłodzonym Prosecco.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze