Pęczak z pomidorami i fetą. Sycąca sałatka na obiad
Co zrobić z kaszą pęczak? Możesz ją podać nie tylko do gulaszu czy wrzucić do zupy, ale także wykorzystać jako bazę do smacznej i sycącej sałatki. W połączeniu ze świeżymi pomidorami, serem feta i czerwoną fasolą będzie przepyszna.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu.
Pomidory sparz i obierz ze skórek.
Na patelni rozsmaruj i rozgrzej oliwę. Wrzuć pomidory oraz obrany i drobno posiekany czosnek. Duś kilka minut na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną i zaczną ładnie pachnieć.
Dodaj jarmuż i duś kolejne 3–4 minuty. Jeśli pomidory puściły sporo wody, zwiększ ogień i częściej mieszaj, by odparować jej nadmiar.
Dodaj fasolę, czarnuszkę, dopraw do smaku i wymieszaj.
Zestaw z ognia i odstaw na 2 minuty (kilka razy zamieszaj, by fasola lekko się podgrzała).
Sos pomidorowy wylej na gotową, odcedzoną kaszę. Udekoruj pokruszonym serem i kaparami
Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej "Dieta SIRT na cztery pory roku"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze