Trwa ładowanie...
d2f6lve
18-10-2018 09:52

Zapiekanka z jarmużem

Przepis

Warstwy kremowego puree, jarmużu i aromatycznej kiełbasy zapieczone z wyrazistym serem. Już na samą myśl cieknie ślinka. Pomysł na to danie pochodzi z książki Joanny Jakubiuk, autorka książki "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów".

d2f6lve
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

"Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów"
Źródło: "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów"
Składniki
  • 1 kg świeżego jarmużu
  • 800 g ziemniaków
  • 2 duże białe cebule
  • 250 g kiełbasy jałowcowej
  • 100 g masła
  • 200 ml dobrego bulionu (np. wołowego lub drobiowowołowego)
  • po ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 100 g sera korycińskiego
  • 1 łyżka pestek słonecznika
Przepis

Jarmuż dokładnie umyj, porwij liście na średniej wielkości kawałki, łodygi wyrzuć. Zagotuj wodę ze szczyptą soli, wrzuć jarmuż do wrzątku, gotuj 3–4 minuty. Przelej zimną wodą, dobrze osącz. Cebule obierz i drobno posiekaj, następnie zeszklij je na połowie masła. Dodaj ziele angielskie, gałkę muszkatołową i jarmuż, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie, wlej bulion i duś kilka minut. Ziemniaki dokładnie umyj, obierz cienko. Ugotuj w lekko osolonej wrzącej wodzie. Odcedź. Dodaj resztę masła, szczyptę gałki muszkatołowej, śmietanę i utrzyj na gładkie purée. Kiełbasę pokrój na cienkie plasterki. Formę do zapiekania wysmaruj masłem, wyłóż purée ziemniaczane, na nim połowę kiełbasy, warstwę jarmużu i na wierzch resztę kiełbasy. Posyp całość startym na grubych oczkach tarki serem korycińskim wymieszanym z pestkami słonecznika. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj 15–20 minut. Zapiekankę podawaj gorącą, świetnie smakuje z sałatką z pomidorów.

Przepis pochodzi z książki Joanny Jakubiuk "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Zapiekanka z jarmużem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2f6lve
d2f6lve
d2f6lve
d2f6lve
Więcej tematów
d2f6lve

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj