Trwa ładowanie...
d3bwxo1
d3bwxo1

Zapiekanka z jarmużem

Przepis

Warstwy kremowego puree, jarmużu i aromatycznej kiełbasy zapieczone z wyrazistym serem. Już na samą myśl cieknie ślinka. Pomysł na to danie pochodzi z książki Joanny Jakubiuk, autorka książki "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów".

Oceń jako pierwszy:
d3bwxo1
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Zdjęcie
"Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów"
Składniki
  • 1 kg świeżego jarmużu
  • 800 g ziemniaków
  • 2 duże białe cebule
  • 250 g kiełbasy jałowcowej
  • 100 g masła
  • 200 ml dobrego bulionu (np. wołowego lub drobiowowołowego)
  • po ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 100 g sera korycińskiego
  • 1 łyżka pestek słonecznika
Przepis

Jarmuż dokładnie umyj, porwij liście na średniej wielkości kawałki, łodygi wyrzuć. Zagotuj wodę ze szczyptą soli, wrzuć jarmuż do wrzątku, gotuj 3–4 minuty. Przelej zimną wodą, dobrze osącz. Cebule obierz i drobno posiekaj, następnie zeszklij je na połowie masła. Dodaj ziele angielskie, gałkę muszkatołową i jarmuż, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie, wlej bulion i duś kilka minut. Ziemniaki dokładnie umyj, obierz cienko. Ugotuj w lekko osolonej wrzącej wodzie. Odcedź. Dodaj resztę masła, szczyptę gałki muszkatołowej, śmietanę i utrzyj na gładkie purée. Kiełbasę pokrój na cienkie plasterki. Formę do zapiekania wysmaruj masłem, wyłóż purée ziemniaczane, na nim połowę kiełbasy, warstwę jarmużu i na wierzch resztę kiełbasy. Posyp całość startym na grubych oczkach tarki serem korycińskim wymieszanym z pestkami słonecznika. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj 15–20 minut. Zapiekankę podawaj gorącą, świetnie smakuje z sałatką z pomidorów.

Przepis pochodzi z książki Joanny Jakubiuk "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów"

Materiały prasowe
d3bwxo1
Zapiekanka z jarmużem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
Share
d3bwxo1
d3bwxo1
d3bwxo1
d3bwxo1
d3bwxo1