Zapiekanka z jarmużem
Warstwy kremowego puree, jarmużu i aromatycznej kiełbasy zapieczone z wyrazistym serem. Już na samą myśl cieknie ślinka. Pomysł na to danie pochodzi z książki Joanny Jakubiuk, autorka książki "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 1 kg świeżego jarmużu
- 800 g ziemniaków
- 2 duże białe cebule
- 250 g kiełbasy jałowcowej
- 100 g masła
- 200 ml dobrego bulionu (np. wołowego lub drobiowowołowego)
- po ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej
- sól, pieprz czarny do smaku
- 100 ml kwaśnej śmietany 18 proc.
- 100 g sera korycińskiego
- 1 łyżka pestek słonecznika
Jarmuż dokładnie umyj, porwij liście na średniej wielkości kawałki, łodygi wyrzuć. Zagotuj wodę ze szczyptą soli, wrzuć jarmuż do wrzątku, gotuj 3–4 minuty. Przelej zimną wodą, dobrze osącz. Cebule obierz i drobno posiekaj, następnie zeszklij je na połowie masła. Dodaj ziele angielskie, gałkę muszkatołową i jarmuż, dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie, wlej bulion i duś kilka minut. Ziemniaki dokładnie umyj, obierz cienko. Ugotuj w lekko osolonej wrzącej wodzie. Odcedź. Dodaj resztę masła, szczyptę gałki muszkatołowej, śmietanę i utrzyj na gładkie purée. Kiełbasę pokrój na cienkie plasterki. Formę do zapiekania wysmaruj masłem, wyłóż purée ziemniaczane, na nim połowę kiełbasy, warstwę jarmużu i na wierzch resztę kiełbasy. Posyp całość startym na grubych oczkach tarki serem korycińskim wymieszanym z pestkami słonecznika. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekaj 15–20 minut. Zapiekankę podawaj gorącą, świetnie smakuje z sałatką z pomidorów.
Przepis pochodzi z książki Joanny Jakubiuk "Ziemniak – wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze