Tofu
Tofu, zwane twarogiem z Azji, wytwarza się z mleka sojowego otrzymywanego ze zmielonych i gotowanych nasion soi. W kuchni wegetariańskiej tofu służy jako zamiennik mięsa.
Tofu samo w sobie nie ma smaku, dlatego świetnie komponuje się z wszelakimi przyprawami. Nasiąka ich aromatem i sprawdza się w wielu daniach. Możemy eksperymentować z jego smakiem, dlatego pasuje do tak wielu dodatków. można je dodawać zarówno do dań pikantnych, jak i słodkich. W odpowiednim zestawieniu smakuje jak ryba, wołowina, a nawet dziczyzna. Z tofu można przyrządzić wegańską jajecznicę czy sernik.
Tofu można smażyć lub dodawać surowe do sałatek, zapiekanek itp. Można je zmiksować na gładką masę i wykorzystać do sosu.
Dobrej jakości tofu ma stałą, gładką konsystencję. Nie zbija się w grudki i nie rozpada. Można kupić tofu wędzone, w formie twardego kotleta, które może już stanowić gotową potrawę, lub w formie miękkiej kostki, nadającej się do przerobienia. Przed użyciem można tofu zagęścić – czyli usunąć z niego nadmiar wody.
Wyróżnia się: tofu naturalne - świeże, czyste tofu o średniej twardości, to uniwersalny składnik obiadów, sałatek i deserów. Tofu wędzone - charakteryzuje się przyjemnym wędzonym, lekko słonym smakiem i doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju kaszami, zupami czy daniami zapiekanymi. Tofu marynowane - marynowane w sosie sojowym jest pełnym smaku produktem, który idealnie sprawdza się jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałat, a także składnik zimnych przystawek. Tofu z dodatkiem wybranych ziół czy składników takich jak czosnek, chilli. Silken tofu - tofu jedwabiste, jest bardziej miękkie niż tofu naturalne i łatwo się rozpada.
Właściwości i wartości odżywcze tofu od dawna doceniane są w Chinach, skąd pochodzi, oraz Japonii, a także w innych krajach Dalekiego Wschodu. Tofu jest produktem o niskiej zawartości tłuszczu – 85 g tofu to tylko 2 g tłuszczów nienasyconych, czyli tych zdrowych. Tofu jest doskonałym źródłem wapnia, manganu i witaminy E, zawiera również sporo fosforu i żelaza.