Szarpane boczniaki. Rozgrzewający przepis na jesień
Pokochasz te lekko spieczone, pełne smaku boczniaki w azjatyckim sosie. Dodaję do nich tofu, żeby danie było bardziej sycące. Gotowych boczniaków możesz użyć jako nadzienia do bułki (jak w burgerze) lub podłużnej bułeczki do hot doga, jako dodatku do ryżu lub do naszego pampucha, który świetnie się sprawdzi zamiast bułeczki bun. Przepis, który podaję, jest tylko na boczniaki, ale chciałabym też zostawić ci listę moich ulubionych dodatków. Świeży szczypiorek, prażona cebulka, sos z majonezu z domieszką pasty chilli, świeży ogórek i marchewka pokrojone w cienkie słupki świetnie sprawdzają się zarówno jako nadzienie do bułki, jak i dodatki rzucone na ryż obok boczniaków.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
Grzyby:
- 200 g boczniaków
- 1 kostka tofu (wybieram naturalne, ale wędzone chilli sprawdzi się równie dobrze)
- olej sezamowy (lub dowolny inny olej roślinny) do smażenia
Sos:
- 50 ml sosu teriyaki
- około 50 ml wody
- 3 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
- 1 łyżka obranego i startego na drobnych oczkach imbiru
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki płatków chilli lub ostrej pasty chilli
- sok z 1/2 lub całej cytryny (w zależności od tego, jak kwaśną kiszonkę chcesz uzyskać)
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka przyprawy pięciu smaków
- Chwyć boczniaka za nóżkę i od nasady po krawędź kapelusza „przeczesz” go widelcem. Powstaną drobne nitki. Zrób tak ze wszystkimi boczniakami.
- Tofu odsącz i pokrój w kostkę o wymiarach około 1 × 1 cm.
- Na patelni rozgrzej olej sezamowy. Wrzuć boczniaki i tofu i smaż, aż lekko się zezłocą.
- W tym czasie przygotuj sos. Teriyaki połącz z wodą i resztą składników na sos. Wlej do patelni i smaż na średnim ogniu, aż płyn odparuje, a boczniaki i tofu nabiorą złotego koloru – zajmuje mi to około 15 minut.
- Podawaj na gorąco, koniecznie z dodatkami. Jeśli używasz boczniaków jako nadzienia do bułek, posmaruj te ostatnie majonezowym sosem z chilli, dołóż dodatki, a całość posyp porcją szczypiorku i prażonej cebulki. Możesz też zmienić azjatycki sos na bazie teriyaki na sos BBQ i przygotować klasycznego burgera. Eksperymentuj.
Przepis pochodzi z książki Niny Czarneckiej "Ciepło. Najprzytulniejszy poradnik osiędbania"
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze