Szarpane boczniaki. Rozgrzewający przepis na jesień

Pokochasz te lekko spieczone, pełne smaku boczniaki w azjatyckim sosie. Dodaję do nich tofu, żeby danie było bardziej sycące. Gotowych boczniaków możesz użyć jako nadzienia do bułki (jak w burgerze) lub podłużnej bułeczki do hot doga, jako dodatku do ryżu lub do naszego pampucha, który świetnie się sprawdzi zamiast bułeczki bun. Przepis, który podaję, jest tylko na boczniaki, ale chciałabym też zostawić ci listę moich ulubionych dodatków. Świeży szczypiorek, prażona cebulka, sos z majonezu z domieszką pasty chilli, świeży ogórek i marchewka pokrojone w cienkie słupki świetnie sprawdzają się zarówno jako nadzienie do bułki, jak i dodatki rzucone na ryż obok boczniaków.

Szarpane boczniaki. Rozgrzewający przepis na jesieńSzarpane boczniaki. Rozgrzewający przepis na jesień
oprac. Katarzyna Gileta

Grzyby:

  • 200 g boczniaków
  • 1 kostka tofu (wybieram naturalne, ale wędzone chilli sprawdzi się równie dobrze)
  • olej sezamowy (lub dowolny inny olej roślinny) do smażenia

Sos:

  • 50 ml sosu teriyaki
  • około 50 ml wody
  • 3 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
  • 1 łyżka obranego i startego na drobnych oczkach imbiru
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki płatków chilli lub ostrej pasty chilli
  • sok z 1/2 lub całej cytryny (w zależności od tego, jak kwaśną kiszonkę chcesz uzyskać)
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka przyprawy pięciu smaków

Przepis

  • Chwyć boczniaka za nóżkę i od nasady po krawędź kapelusza „przeczesz” go widelcem. Powstaną drobne nitki. Zrób tak ze wszystkimi boczniakami.
  • Tofu odsącz i pokrój w kostkę o wymiarach około 1 × 1 cm.
  • Na patelni rozgrzej olej sezamowy. Wrzuć boczniaki i tofu i smaż, aż lekko się zezłocą.
  • W tym czasie przygotuj sos. Teriyaki połącz z wodą i resztą składników na sos. Wlej do patelni i smaż na średnim ogniu, aż płyn odparuje, a boczniaki i tofu nabiorą złotego koloru – zajmuje mi to około 15 minut.
  • Podawaj na gorąco, koniecznie z dodatkami. Jeśli używasz boczniaków jako nadzienia do bułek, posmaruj te ostatnie majonezowym sosem z chilli, dołóż dodatki, a całość posyp porcją szczypiorku i prażonej cebulki. Możesz też zmienić azjatycki sos na bazie teriyaki na sos BBQ i przygotować klasycznego burgera. Eksperymentuj.
Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥