Szarpane boczniaki. Rozgrzewający przepis na jesień

Pokochasz te lekko spieczone, pełne smaku boczniaki w azjatyckim sosie. Dodaję do nich tofu, żeby danie było bardziej sycące. Gotowych boczniaków możesz użyć jako nadzienia do bułki (jak w burgerze) lub podłużnej bułeczki do hot doga, jako dodatku do ryżu lub do naszego pampucha, który świetnie się sprawdzi zamiast bułeczki bun. Przepis, który podaję, jest tylko na boczniaki, ale chciałabym też zostawić ci listę moich ulubionych dodatków. Świeży szczypiorek, prażona cebulka, sos z majonezu z domieszką pasty chilli, świeży ogórek i marchewka pokrojone w cienkie słupki świetnie sprawdzają się zarówno jako nadzienie do bułki, jak i dodatki rzucone na ryż obok boczniaków.

Szarpane boczniaki. Rozgrzewający przepis na jesieńSzarpane boczniaki. Rozgrzewający przepis na jesień
oprac. Katarzyna Gileta

Grzyby:

  • 200 g boczniaków
  • 1 kostka tofu (wybieram naturalne, ale wędzone chilli sprawdzi się równie dobrze)
  • olej sezamowy (lub dowolny inny olej roślinny) do smażenia

Sos:

  • 50 ml sosu teriyaki
  • około 50 ml wody
  • 3 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
  • 1 łyżka obranego i startego na drobnych oczkach imbiru
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki płatków chilli lub ostrej pasty chilli
  • sok z 1/2 lub całej cytryny (w zależności od tego, jak kwaśną kiszonkę chcesz uzyskać)
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka przyprawy pięciu smaków

Przepis

  • Chwyć boczniaka za nóżkę i od nasady po krawędź kapelusza „przeczesz” go widelcem. Powstaną drobne nitki. Zrób tak ze wszystkimi boczniakami.
  • Tofu odsącz i pokrój w kostkę o wymiarach około 1 × 1 cm.
  • Na patelni rozgrzej olej sezamowy. Wrzuć boczniaki i tofu i smaż, aż lekko się zezłocą.
  • W tym czasie przygotuj sos. Teriyaki połącz z wodą i resztą składników na sos. Wlej do patelni i smaż na średnim ogniu, aż płyn odparuje, a boczniaki i tofu nabiorą złotego koloru – zajmuje mi to około 15 minut.
  • Podawaj na gorąco, koniecznie z dodatkami. Jeśli używasz boczniaków jako nadzienia do bułek, posmaruj te ostatnie majonezowym sosem z chilli, dołóż dodatki, a całość posyp porcją szczypiorku i prażonej cebulki. Możesz też zmienić azjatycki sos na bazie teriyaki na sos BBQ i przygotować klasycznego burgera. Eksperymentuj.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia