Trwa ładowanie...
dqldten
22-09-2021 11:02

Szarpane boczniaki. Rozgrzewający przepis na jesień

Przepis

Pokochasz te lekko spieczone, pełne smaku boczniaki w azjatyckim sosie. Dodaję do nich tofu, żeby danie było bardziej sycące. Gotowych boczniaków możesz użyć jako nadzienia do bułki (jak w burgerze) lub podłużnej bułeczki do hot doga, jako dodatku do ryżu lub do naszego pampucha, który świetnie się sprawdzi zamiast bułeczki bun. Przepis, który podaję, jest tylko na boczniaki, ale chciałabym też zostawić ci listę moich ulubionych dodatków. Świeży szczypiorek, prażona cebulka, sos z majonezu z domieszką pasty chilli, świeży ogórek i marchewka pokrojone w cienkie słupki świetnie sprawdzają się zarówno jako nadzienie do bułki, jak i dodatki rzucone na ryż obok boczniaków.

dqldten
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki

Grzyby:

  • 200 g boczniaków
  • 1 kostka tofu (wybieram naturalne, ale wędzone chilli sprawdzi się równie dobrze)
  • olej sezamowy (lub dowolny inny olej roślinny) do smażenia

Sos:

  • 50 ml sosu teriyaki
  • około 50 ml wody
  • 3 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
  • 1 łyżka obranego i startego na drobnych oczkach imbiru
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki płatków chilli lub ostrej pasty chilli
  • sok z 1/2 lub całej cytryny (w zależności od tego, jak kwaśną kiszonkę chcesz uzyskać)
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka przyprawy pięciu smaków
Przepis
  • Chwyć boczniaka za nóżkę i od nasady po krawędź kapelusza „przeczesz” go widelcem. Powstaną drobne nitki. Zrób tak ze wszystkimi boczniakami.
  • Tofu odsącz i pokrój w kostkę o wymiarach około 1 × 1 cm.
  • Na patelni rozgrzej olej sezamowy. Wrzuć boczniaki i tofu i smaż, aż lekko się zezłocą.
  • W tym czasie przygotuj sos. Teriyaki połącz z wodą i resztą składników na sos. Wlej do patelni i smaż na średnim ogniu, aż płyn odparuje, a boczniaki i tofu nabiorą złotego koloru – zajmuje mi to około 15 minut.
  • Podawaj na gorąco, koniecznie z dodatkami. Jeśli używasz boczniaków jako nadzienia do bułek, posmaruj te ostatnie majonezowym sosem z chilli, dołóż dodatki, a całość posyp porcją szczypiorku i prażonej cebulki. Możesz też zmienić azjatycki sos na bazie teriyaki na sos BBQ i przygotować klasycznego burgera. Eksperymentuj.

Przepis pochodzi z książki Niny Czarneckiej "Ciepło. Najprzytulniejszy poradnik osiędbania"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Szarpane boczniaki. Rozgrzewający przepis na jesień
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dqldten
dqldten
dqldten
dqldten
Więcej tematów
dqldten

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj