Rozgrzewający mus dyniowy z jarmużem. Posmakuje rodzinie
Kremowa i rozgrzewająca zupa dyniowa najlepiej smakuje jesienią i zimą. Jej smak można podkręcić ziołowymi grzankami. My polecamy wersję ze świeżym jarmużem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 dynia
- 1,5 litra rosołu
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 400 ml mleka kokosowego
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- kilka liści jarmużu np. Eisberg
- ciemne razowe pieczywo (wedle uznania)
Dynię obrać i oczyścić z pestek, a następnie pokroić w kostkę. Czosnek i szalotki drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej i smażyć warzywa około 8-9 minut, czasami mieszając. Usmażone warzywa zalać rosołem i gotować do miękkości. Całość zmiksować blenderem na gładki mus. Pod koniec dodać mleko kokosowe, porwane na mniejsze kawałki liście jarmużu, sól, pieprz i zamieszać. Zupę podawać w głębokich talerzach lub miseczkach z ciemnym grillowanym pieczywem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze