Trwa ładowanie...
d4cq4gt
d4cq4gt

Rozgrzewający mus dyniowy z jarmużem. Posmakuje rodzinie

Przepis

Kremowa i rozgrzewająca zupa dyniowa najlepiej smakuje jesienią i zimą. Jej smak można podkręcić ziołowymi grzankami. My polecamy wersję ze świeżym jarmużem.

2.3
(6 głosów)
Oceń:
d4cq4gt
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Materiały prasowe
Zdjęcie
Składniki
  • 1 dynia
  • 1,5 litra rosołu
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 ml mleka kokosowego
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • kilka liści jarmużu np. Eisberg
  • ciemne razowe pieczywo (wedle uznania)
Przepis

Dynię obrać i oczyścić z pestek, a następnie pokroić w kostkę. Czosnek i szalotki drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej i smażyć warzywa około 8-9 minut, czasami mieszając. Usmażone warzywa zalać rosołem i gotować do miękkości. Całość zmiksować blenderem na gładki mus. Pod koniec dodać mleko kokosowe, porwane na mniejsze kawałki liście jarmużu, sól, pieprz i zamieszać. Zupę podawać w głębokich talerzach lub miseczkach z ciemnym grillowanym pieczywem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rozgrzewający mus dyniowy z jarmużem. Posmakuje rodzinie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4cq4gt

Podziel się opinią

5
5
Share
d4cq4gt
d4cq4gt

d4cq4gt
d4cq4gt
d4cq4gt