Trwa ładowanie...
d1ryjne
oprac. Katarzyna Gileta

Uszka z pieczarkami. Przepyszny dodatek do wigilijnego barszczu

Przepis

Tradycyjnie do wigilijnych uszek dodaje się suszone grzyby. Jednak jeśli w ferworze świątecznych przygotowań, zapomnieliście o nich, nie ma powodów do paniki. Smaczny farsz do uszek możemy zrobić również z łatwo dostępnych z pieczarek.

d1ryjne
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Rodzaj diety:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Farsz:

Przepis
  • Pieczarki opłucz i zetrzyj na tartce o grubszych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i smaż, aż woda odparuje. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z bułką tartą i odstaw do ostygnięcia.
  • Z mąki, wody, oleju i żółtka zagnieć ciasto.
  • Rozwałkuj je dość cienko, wykrawaj małe kółka.
  • Na środek każdego nałóż farsz, zlepiaj jak na pierogi. Następnie po zlec przeciwległe rogi.
  • Uszka wrzuć do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, wyjmij je łyżką cedzakową.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Uszka z pieczarkami. Przepyszny dodatek do wigilijnego barszczu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d1ryjne
d1ryjne
d1ryjne
d1ryjne
d1ryjne
Więcej tematów
d1ryjne