Tradycyjne uszka z grzybami. Podaj do wigilijnego barszczu
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Czas więc pomyśleć o wigilijnym menu. Na moim stole nie może zabraknąć czerwonego barszczyku z uszkami. na to danie wszyscy czekamy cały rok. Do grzybowego farszu dodaję odrobinę sosu sojowego. Dzięki temu uszka są jeszcze smaczniejsze.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Zalewamy grzyby letnią przegotowaną wodą i odstawiamy na 2 godziny. Gotujemy do miękkości w tej samej wodzie. Po ostudzeniu bardzo drobniutko siekamy. Bardzo drobno pokrojoną cebulę dusimy na maśle, dodajemy posiekane grzybki, solimy i doprawiamy do smaku.
Przepis
Możemy dodać łyżkę oleju sojowego. Studzimy. Z mąki, jaja, soli i odrobiny gorącej, przegotowanej wody zagniatamy ciasto na uszka. Rozwałkujemy cienki placek, z którego wykrawamy kwadraty 5x5 cm. Nakładamy farsz na ciasto i lepimy uszka. Po ugotowaniu odcedzamy i podajemy z barszczem lub rosołkiem.