Trwa ładowanie...
ycipk-3jaol9
ycipk-3jaol9

Uszka

Uszka z czerwonym barszczem stanowią idealny duet na świąteczny stół 123

Uszka to stały element wigilijnej kolacji. Zazwyczaj pływają w tradycyjnym barszczu czerwonym, a my zajadami się nimi z wielką chęcią.

Uszka to rodzaj pierożków wypełnionych farszem. Większość z nas je uszka tylko raz w roku – w czasie wieczerzy wigilijnej. Właśnie wtedy smakują nam najlepiej. Zazwyczaj stanowią dodatek do tradycyjnego „czystego” barszczu czerwonego. Ale uszka to dla wielu z nas także ciepłe wspomnienia okresu świąt Bożego Narodzenia. W grudniowe wieczory i popołudnia nasze mamy i babcie lepiły starannie uszka, by były gotowe na Wigilię. Dzieci często im pomagały z wyrabianiem farszu lub samym nadawaniem pierożkom charakterystycznego kształtu. Takie doroczne lepienie uszek często było okazją do wspólnego spędzania czasu w rodzinnym gronie.

Uszka – tradycyjny farsz z grzybami
Tradycyjne uszka wigilijne są postne, dlatego farsz pierożków jest zazwyczaj bezmięsny. W wigilijnym barszczu najczęściej pływają uszka wypełnione nadzieniem grzybowym. Najczęściej używa się grzybów suszonych, które następnie gotuje się oraz drobno kroi. Do farszu dodaje się także podsmażoną cebulę oraz odrobinę bułki tartej. Całość doprawia się solą oraz pieprzem.

W każdym domu farsz może być jednak przygotowywany według różnych sposobów. Niektóre gospodynie domowe miały w zwyczaju dodawanie do farszu kapusty kiszonej lub łączenie grzybów leśnych z pieczarkami.

Uszka – farsz mięsny
Uszka w Polsce jemy najczęściej w okresie bożonarodzeniowym i są to zazwyczaj pierożki serwowane w ramach postnej potrawy wigilijnej. Uszka możemy jednak przyrządzać w różnych wersjach. Niektórzy mają w zwyczaju robienie uszek z farszem mięsnym. Zazwyczaj jest to mięso wołowo-wieprzowe, które po zagotowaniu miele się. Do takiego farszu dodaje się najczęściej posiekaną cebulę, drobno pokrojony czosnek oraz przyprawy: pieprz, sól i słodką paprykę.

W niektórych domach istnieje także tradycja przygotowywania uszek z dodatkiem pasztetu lub pasztetowej. Takie pierożki również podaje się z barszczem czerwonym, zazwyczaj pierwszego dnia świąt.

W dzisiejszych czasach w książkach kucharskich możemy znaleźć także przepisy na uszka w nowoczesnym wydaniu. Wtedy farsz pierożków może być zrobiony z sera feta, szpinaku czy suszonych pomidorów. Często taką potrawę doprawia się ziołami.

ycipk-3jaol9
ycipk-3jaol9
ycipk-3jaol9
ycipk-3jaol9