Uszka
Wydaje wam się, że przygotowanie uszek do wigilijnego barszczu jest trudnym zadaniem, dlatego co roku kupujecie gotowe uszka w garmażerce? Duży błąd. Mamy dla was podstawowy przepis na te pyszne świąteczne pierożki. Miękkie i elastyczne ciasto, dobrze doprawiony grzybowy farsz. Czego chcieć więcej?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- ok. 1 szklanki gorącej wody
Farsz:
- 100 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- masło do smażenia
Mąkę zaparzyć gorącą wodą. Dodać jajko i szczyptę soli. Wyrobić. Rozwałkować bardzo cienko (dużo cieniej niż na pierogi). Wyciąć niewielkie kwadraciki, nałożyć farsz, skleić.
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze