Trwa ładowanie...
dmdmgxf
dmdmgxf

Uszka z bryndzą

Przepis

Uszka to najlepszy dodatek do wigilijnego barszczu. Jednak te małe pierożki doskonale smakują także na co dzień. Nasza użytkowniczka poleca przepis na uszka z farszem z bryndzy.

4.0
(2 głosy)
Oceń:
dmdmgxf
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Uszka z bryndzą
123RF
Uszka z bryndzą
Składniki
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 ziemniaka
  • 20 dag pieczonych buraków
  • 20 dag bryndzy
  • 10 dag masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 25 dag mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • cukier
  • ocet winny
Przepis

Cebulę posiekaj, podduś na łyżce masła. Dodaj posiekany czosnek, ostudź. Wymieszaj z bryndzą, przypraw. Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj oliwę i stopniowo letnią wodę, zagniatając elastyczne ciasto. Z ciasta wytnij kółeczka, ułóż farsz, zwiń, zlep. Uszka włóż do wrzącej osolonej wody. Gdy wypłuną, gotuj 3 minuty. Wyjmij. Buraki, obrane jabłko i ziemniaki pokrój w kostkę. Duś do miękkości. Zmiksuj, dodaj resztę masła. Przypraw solą, pieprzem, cukrem, majerankiem i octem winnym. Uszka podawaj na kremie z buraczków.

Przepis dodał użytkownik wiwona42

Uszka z bryndzą
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
dmdmgxf

Podziel się opinią

Share
dmdmgxf
dmdmgxf

dmdmgxf
dmdmgxf
dmdmgxf