Uszka z bryndzą
Uszka to najlepszy dodatek do wigilijnego barszczu. Jednak te małe pierożki doskonale smakują także na co dzień. Nasza użytkowniczka poleca przepis na uszka z farszem z bryndzy.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
Cebulę posiekaj, podduś na łyżce masła. Dodaj posiekany czosnek, ostudź. Wymieszaj z bryndzą, przypraw. Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj oliwę i stopniowo letnią wodę, zagniatając elastyczne ciasto. Z ciasta wytnij kółeczka, ułóż farsz, zwiń, zlep. Uszka włóż do wrzącej osolonej wody. Gdy wypłuną, gotuj 3 minuty. Wyjmij. Buraki, obrane jabłko i ziemniaki pokrój w kostkę. Duś do miękkości. Zmiksuj, dodaj resztę masła. Przypraw solą, pieprzem, cukrem, majerankiem i octem winnym. Uszka podawaj na kremie z buraczków.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl