Uszka z bryndzą
Uszka to najlepszy dodatek do wigilijnego barszczu. Jednak te małe pierożki doskonale smakują także na co dzień. Nasza użytkowniczka poleca przepis na uszka z farszem z bryndzy.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Cebulę posiekaj, podduś na łyżce masła. Dodaj posiekany czosnek, ostudź. Wymieszaj z bryndzą, przypraw. Na stolnicę wsyp mąkę, dodaj oliwę i stopniowo letnią wodę, zagniatając elastyczne ciasto. Z ciasta wytnij kółeczka, ułóż farsz, zwiń, zlep. Uszka włóż do wrzącej osolonej wody. Gdy wypłuną, gotuj 3 minuty. Wyjmij. Buraki, obrane jabłko i ziemniaki pokrój w kostkę. Duś do miękkości. Zmiksuj, dodaj resztę masła. Przypraw solą, pieprzem, cukrem, majerankiem i octem winnym. Uszka podawaj na kremie z buraczków.
Przepis dodał użytkownik wiwona42
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze