Trwa ładowanie...
d1ryjne
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto na uszka. Czy trzeba do niego dodać jajko?

Przepis

Ciasto na uszka w podstawowej wersji składa się jedynie z mąki i wody. My jednak proponujemy "uszka na bogato". Do ciasta warto dodać jeszcze żółtko i oliwę lub olej.

d1ryjne
2.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka gorącej wody
  • szczypta soli
Przepis
  • Mąkę przesiewamy na stolnicę. Na środku robimy wgłębienie, dodajemy do środka żółtko i odrobinę soli.
  • Wlewamy część wody i "zagarniamy" mąkę do środka, stopniowo dodając resztę wody. Zagniatamy ciasto.
  • Wyrabiamy je przez ok. 5-10 minut. Powinno być gładkie i elastyczne.
  • Ciasto po zagnieceniu powinno chwilę "odpocząć". Z tych proporcji otrzymamy ponad 30 uszek.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ciasto na uszka. Czy trzeba do niego dodać jajko?
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d1ryjne
d1ryjne
d1ryjne
d1ryjne
d1ryjne
Więcej tematów
d1ryjne