Ciasto na uszka. Czy trzeba do niego dodać jajko?
Ciasto na uszka w podstawowej wersji składa się jedynie z mąki i wody. My jednak proponujemy "uszka na bogato". Do ciasta warto dodać jeszcze żółtko i oliwę lub olej.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka gorącej wody
- szczypta soli
- Mąkę przesiewamy na stolnicę. Na środku robimy wgłębienie, dodajemy do środka żółtko i odrobinę soli.
- Wlewamy część wody i "zagarniamy" mąkę do środka, stopniowo dodając resztę wody. Zagniatamy ciasto.
- Wyrabiamy je przez ok. 5-10 minut. Powinno być gładkie i elastyczne.
- Ciasto po zagnieceniu powinno chwilę "odpocząć". Z tych proporcji otrzymamy ponad 30 uszek.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze