Trwa ładowanie...
d1jlnx0
d1jlnx0

Uszka z grzybami smażone

Przepis

Smażone uszka to smaczna alternatywa dla tradycyjnych uszek gotowanych w wodzie. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będą doskonałym uzupełnieniem czerwonego barszczu.

3.6
(19 głosów)
Oceń:
d1jlnx0
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Uszka z grzybami smażone
123
Składniki
  • 100 g grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • 400 g mąki pszennej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • 500 ml olej do głębokiego smażenia
  • 140 ml ciepłej wody
Przepis

Suszone grzyby opłukać, zalać niewielką ilością zimnej wody i ugotować do miękkości. Odcedzić (wywaru nie wylewać, będzie potrzebny do barszczu) ostudzić, posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę i udusić na oleju dodając szczyptę soli i cukru. Dodać posiekane grzyby, chwilę poddusić, doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Ciasto: mąkę połączyć z ciepłą wodą, dodać sól i zagnieść ciasto jak na pierogi (na 200 gram mąki potrzeba około 70 ml ciepłej wody). Ciasto powinno być elastyczne nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło.

Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy, pociąć na paski szerokości ok 3-4 cm. a następnie w romby. Na środek każdego rombu kłaść nadzienie, dokładnie sklejając składać ciasto w trójkąt a następnie dwa rogi u podstawy trójkąta zlepić. Smażyć w głębokim tłuszczu, aż zrumienią się z obu stron. Podawać na ciepło lub zimno.

Przepis poleca krolestwogarow.pl

Uszka z grzybami smażone
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0