Uszka z grzybami smażone

Smażone uszka to smaczna alternatywa dla tradycyjnych uszek gotowanych w wodzie. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będą doskonałym uzupełnieniem czerwonego barszczu.

Uszka z grzybami smażoneUszka z grzybami smażone

Składniki

  • 100 g grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • 400 g mąki pszennej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • 500 ml olej do głębokiego smażenia
  • 140 ml ciepłej wody

Przepis

Suszone grzyby opłukać, zalać niewielką ilością zimnej wody i ugotować do miękkości. Odcedzić (wywaru nie wylewać, będzie potrzebny do barszczu) ostudzić, posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę i udusić na oleju dodając szczyptę soli i cukru. Dodać posiekane grzyby, chwilę poddusić, doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Przepis

Ciasto: mąkę połączyć z ciepłą wodą, dodać sól i zagnieść ciasto jak na pierogi (na 200 gram mąki potrzeba około 70 ml ciepłej wody). Ciasto powinno być elastyczne nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło.

Przepis

Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy, pociąć na paski szerokości ok 3-4 cm. a następnie w romby. Na środek każdego rombu kłaść nadzienie, dokładnie sklejając składać ciasto w trójkąt a następnie dwa rogi u podstawy trójkąta zlepić. Smażyć w głębokim tłuszczu, aż zrumienią się z obu stron. Podawać na ciepło lub zimno.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja