Uszka z grzybami smażone
Smażone uszka to smaczna alternatywa dla tradycyjnych uszek gotowanych w wodzie. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będą doskonałym uzupełnieniem czerwonego barszczu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 100 g grzybów suszonych
- 2 cebule
- 400 g mąki pszennej
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- cukier do smaku
- 500 ml olej do głębokiego smażenia
- 140 ml ciepłej wody
Suszone grzyby opłukać, zalać niewielką ilością zimnej wody i ugotować do miękkości. Odcedzić (wywaru nie wylewać, będzie potrzebny do barszczu) ostudzić, posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę i udusić na oleju dodając szczyptę soli i cukru. Dodać posiekane grzyby, chwilę poddusić, doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Ciasto: mąkę połączyć z ciepłą wodą, dodać sól i zagnieść ciasto jak na pierogi (na 200 gram mąki potrzeba około 70 ml ciepłej wody). Ciasto powinno być elastyczne nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło.
Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy, pociąć na paski szerokości ok 3-4 cm. a następnie w romby. Na środek każdego rombu kłaść nadzienie, dokładnie sklejając składać ciasto w trójkąt a następnie dwa rogi u podstawy trójkąta zlepić. Smażyć w głębokim tłuszczu, aż zrumienią się z obu stron. Podawać na ciepło lub zimno.
Przepis poleca krolestwogarow.pl
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze