Uszka z suszonymi grzybami i kapustą
Farsz do uszek najczęściej przygotowujemy jedynie z suszonych grzybów. Jednak możemy je połączyć z kiszoną kapustą. W takiej wersji uszka będą równie smaczne. Do ciasta warto też dodać odrobinę drożdży, stanie się wówczas jeszcze bardziej miękkie i elastyczne. Wypróbujecie ten patent?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 2 pełne szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki wody
- 2 jajka
- 4 dag drożdży
Farsz:
- 15 dag suszonych grzybów
- 1/2 kapusty kiszonej
- 8 dag cebuli
- 1 łyżka masła
- 1 cebula do ugotowania
- 3 dag tartej bułki
- 1 żółtko
- sól
- pieprz
Umyte grzyby włóż do wody i zostaw na noc, aby dobrze namiękły. Następnie ugotuj je w tej samej wodzie z dodatkiem obranej i przekrojonej na pół cebuli. Po ugotowaniu odlej wywar, odciśnij grzyby. Cebule obierz i zeszklij na rozgrzanym maśle. Grzyby, uduszoną cebule i kapustę przepuść przez maszynkę do mięsa, dodaj żółtko, tarta bułkę, sól i pieprz, wymieszaj. Zagnieć ciasto z podanych składników, cienko rozwałkuj, wykrój kwadraty, rozłóż nadzienie, sklej w trójkąty. Końcówki sklej ze sobą, ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, by się nie pokleiły. Podawaj czerwonym barszczem.
Przepis dodał użytkownik monisia27222
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze