Trwa ładowanie...
dmdmgxf
dmdmgxf

Uszka z suszonymi grzybami i kapustą

Przepis

Farsz do uszek najczęściej przygotowujemy jedynie z suszonych grzybów. Jednak możemy je połączyć z kiszoną kapustą. W takiej wersji uszka będą równie smaczne. Do ciasta warto też dodać odrobinę drożdży, stanie się wówczas jeszcze bardziej miękkie i elastyczne. Wypróbujecie ten patent?

4.7
(3 głosy)
Oceń:
dmdmgxf
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Uszka z suszonymi grzybami i kapustą
123RF
Uszka z suszonymi grzybami i kapustą
Składniki

Ciasto:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 4 dag drożdży

Farsz:

Przepis

Umyte grzyby włóż do wody i zostaw na noc, aby dobrze namiękły. Następnie ugotuj je w tej samej wodzie z dodatkiem obranej i przekrojonej na pół cebuli. Po ugotowaniu odlej wywar, odciśnij grzyby. Cebule obierz i zeszklij na rozgrzanym maśle. Grzyby, uduszoną cebule i kapustę przepuść przez maszynkę do mięsa, dodaj żółtko, tarta bułkę, sól i pieprz, wymieszaj. Zagnieć ciasto z podanych składników, cienko rozwałkuj, wykrój kwadraty, rozłóż nadzienie, sklej w trójkąty. Końcówki sklej ze sobą, ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, by się nie pokleiły. Podawaj czerwonym barszczem.

Przepis dodał użytkownik monisia27222

dmdmgxf
Uszka z suszonymi grzybami i kapustą
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
dmdmgxf
dmdmgxf

dmdmgxf
dmdmgxf
dmdmgxf