Trwa ładowanie...
d20d9yv
d20d9yv

Pikantna kokosowa zupa z kapustą pak choi, marchewką i łososiem

Przepis

Zupa z łososiem może z powodzeniem zastąpić dwudaniowy obiad. - Zupa sycąca, o konkretnym i zdecydowanym smaku. Zasmakowała nawet komuś, co za zupami przepada średnio - mówiąc dość delikatnie. Wielką zaletą tej zupy jest bardzo krótki czas jej powstawania. Łososia nie trzeba przecież gotować, wystarczy zaparzyć we wrzącej zupie, a posiekane drobno warzywa są gotowe w kilka minut - radzi autorka bloga "Dailycooking".

3.5
(25 głosów)
Oceń:
d20d9yv
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Pikantna kokosowa zupa z kapustą pak choi, marchewką i łososiem
Dailycooking
Składniki
  • ok. 350 g świeżego łososia
  • 1 papryczka chilli
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 litr wody
  • sól do smaku
  • 1 większa marchewka
  • 1 kapusta pak choi
  • ok. 15 cm pora
  • 2 łyżki oleju
  • 3 większe ząbki czosnku
Przepis

Pora przekroić wzdłuż, opłukać dokładnie pod bieżącą woda. Posiekać na średniej grubości kawałki.Czosnek obrać, posiekać. Papryczkę przekroić, usunąć nasionka i drobno posiekać.
Marchewkę obrać, pokroić w plasterki lub mniejsze kawałki. Kapustę pak choi opłukać pod bieżąca wodą, osuszyć i pokroić w paseczki średniej grubości.

W garnku rozgrzać olej. Dodać por, papryczkę i czosnek, poddusić przez około 2 minuty mieszając co chwilę. Dodać marchewkę i mieszając podsmażać kolejne około 2 minuty. Wlać wodę, dodać kapustę pak choi, przyprawić solą i całość ugotować do miękkości. Na końcu zmniejszyć ogień na minimalny, dodać kawałki łososia i wlać mleczko kokosowe. Całość ewentualnie doprawić jeszcze solą i gotować przez około minutę.

d20d9yv
Pikantna kokosowa zupa z kapustą pak choi, marchewką i łososiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

29
7
Share
d20d9yv
d20d9yv
d20d9yv
d20d9yv
d20d9yv