Zupa tajska z kurczakiem. Rozgrzewająca i aromatyczna
Rozgrzewająca i aromatyczna zupa w tajskim stylu to wymarzony obiad w chłodny jesienny dzień. Wypróbuj przepis Joanny, autorki bloga "O pietruszka!".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 filet z kurczaka
- 1 mała cebula
- 1 nieduża papryka czerwona
- 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
- 1 szklanka wody (lub więcej)
- 100 g makaronu ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- kawałek papryczki chilli
- kawałek imbiru (około 1 cm)
- 1-2 łyżeczki czerwonego curry
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku
- do podania: sok z limonki, kolendra, czarny sezam
- Kurczaka i paprykę pokrój w paski, a cebulę w piórka. W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj kurczaka, dopraw solą i pieprzem. Smaż przez kilka minut i zdejmij z ognia.
- Na tym samym tłuszczu podsmaż cebulę i paprykę.
- Dodaj kurczaka, dolej mleczko kokosowe i wodę. Gotuj przez około 10 minut, aż warzywa i mięso zmiękną.
- Dodaj makaron ryżowy i gotuj w zależności od producenta, około 3-5 minut.
- Dodaj czerwone curry, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane chili i starty kawałek imbiru. Dolej oba sosy – sojowy i rybny. Jeśli zupa jest za gęsta, dolej odrobinę wody lub bulionu.
- Podaj natychmiast z sokiem z limonki, świeżą kolendrą i sezamem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze