Trwa ładowanie...
d4djg4s
02-03-2020 14:52

Szarlotka z bezą. Na jednym kawałku się nie skończy

Przepis

Szarlotka wygląda bardzo apetycznie i cudownie pachnie. Wierzch ciasta został dodatkowo posypany płatkami migdałowymi, które po przypieczeniu stały się chrupiące i aromatyczne. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d4djg4s
1.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Mała Cukierenka
Źródło: Mała Cukierenka
Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 150 g schłodzonego masła
  • 4 żółtka

Masa jabłkowa:

  • 2 kg umytych jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 70 g posiekanych orzechów włoskich
  • 70 g rodzynek (niekoniecznie)

Beza:

  • 5 białek
  • 220 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 30-40 g płatków migdałowych
Przepis

Do mąki przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka i ciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie przygotujemy masę jabłkową.

Masa jabłkowa: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Pokrojone jabłka przełożyć na patelnię i smażyć, od czasu do czasu, mieszając, aż zmiękną (tak przez około 10-15 minut). Jabłka zdjąć z ognia, dodać cynamon, orzechy, rodzynki i wymieszać, masę jabłkową odstawić.

Ciasto: schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć folię i podsypując mąką wałek oraz stolnicę, rozwałkować ciasto na wielkość blaszki 25x40cm lub 25x35cm.

Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 15-18 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Należy uważać, aby ciasta nie przypalić, dosyć szybko się piecze. Po wyjęciu z piekarnika odstawić.

Beza: do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem. Następnie po łyżce dodać cały cukier, dodać cynamon i miksować przez około 5-6 minut, aż cukier się rozpuści.

Składanie szarlotki: na ciasto w blaszce wyłożyć masę jabłkową, wyrównać. Na wierzch wyłożyć bezę i również wyrównać. Następnie łyżką zrobić w bezie nierówności, tak ją ponaciągać. Wierzch szarlotki posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150 st. C przez około 40 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Szarlotka z bezą. Na jednym kawałku się nie skończy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

16
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4djg4s
d4djg4s
d4djg4s
d4djg4s
Więcej tematów
d4djg4s