Szarlotka z bezą. Na jednym kawałku się nie skończy
Szarlotka wygląda bardzo apetycznie i cudownie pachnie. Wierzch ciasta został dodatkowo posypany płatkami migdałowymi, które po przypieczeniu stały się chrupiące i aromatyczne. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
- 150 g schłodzonego masła
- 4 żółtka
Masa jabłkowa:
- 2 kg umytych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 70 g posiekanych orzechów włoskich
- 70 g rodzynek (niekoniecznie)
Beza:
- 5 białek
- 220 g cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 30-40 g płatków migdałowych
Do mąki przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka i ciasto zagnieść rękoma lub wyrobić mikserem. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie przygotujemy masę jabłkową.
Masa jabłkowa: jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki. Pokrojone jabłka przełożyć na patelnię i smażyć, od czasu do czasu, mieszając, aż zmiękną (tak przez około 10-15 minut). Jabłka zdjąć z ognia, dodać cynamon, orzechy, rodzynki i wymieszać, masę jabłkową odstawić.
Ciasto: schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, zdjąć folię i podsypując mąką wałek oraz stolnicę, rozwałkować ciasto na wielkość blaszki 25x40cm lub 25x35cm.
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 15-18 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Należy uważać, aby ciasta nie przypalić, dosyć szybko się piecze. Po wyjęciu z piekarnika odstawić.
Beza: do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem. Następnie po łyżce dodać cały cukier, dodać cynamon i miksować przez około 5-6 minut, aż cukier się rozpuści.
Składanie szarlotki: na ciasto w blaszce wyłożyć masę jabłkową, wyrównać. Na wierzch wyłożyć bezę i również wyrównać. Następnie łyżką zrobić w bezie nierówności, tak ją ponaciągać. Wierzch szarlotki posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150 st. C przez około 40 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze