Trwa ładowanie...
d2hhaum
11-07-2021 10:53

Najlepsza szarlotka pod słońcem. Musicie wypróbować ten przepis

Przepis

Klasyk wśród polskich ciast. Jednak nie wszyscy mogą sobie pozwolić na porcję pysznej tradycyjnej szarlotki. Mamy jednak dobra wiadomość do osób, które są na diecie bezglutenowej. Nie musicie rezygnować z tego pysznego deseru. Oto przepis na genialną bezglutenową szarlotkę.

d2hhaum
4.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki

Ciasto:

  • 140 g masła klarowanego – zimnego
  • 80 g mąki ryżowej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g mąki gryczanej niepalonej
  • 30 g ksylitolu
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa jabłkowa:

  • 1–1½ kg kwaśnych jabłek, np. szara reneta
  • 30 g ksylitolu (lub więcej – według preferencji)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki cynamonu
Przepis
  • Suche składniki mieszamy, dodajemy masło, rozcieramy je w dłoniach z mąkami, a potem dodajemy żółtka – ugniatamy do czasu, aż składniki zwiążą się w kulę. Zawijamy w folię spożywczą, odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  • W tym czasie nastawiamy masę jabłkową. Owoce obieramy, kroimy na kawałki, podlewamy odrobiną wody i prażymy pod przykryciem. Muszą dobrze odparować wodę. Gdy jabłka już się rozpadają, dodajemy cukier, sok z cytryny, cynamon i odstawiamy do schłodzenia.
  • Wyjmujemy schłodzone ciasto. ¾ ścieramy tarką do wyłożonej papierem tortownicy. Spód podpiekamy ok. 10 minut w 180 stopniach C.
  • Na niego wykładamy schłodzone jabłka i ubitą na sztywno pianę z 2 łyżkami ksylitolu. Ścieramy na tarce pozostałą część schłodzonego ciasta. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach C.

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Bednarskiej "Chleb bezglutenowy i inne wypieki"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Najlepsza szarlotka pod słońcem. Musicie wypróbować ten przepis
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
d2hhaum
Więcej tematów
d2hhaum

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj