Najlepsza szarlotka pod słońcem. Musicie wypróbować ten przepis
Klasyk wśród polskich ciast. Jednak nie wszyscy mogą sobie pozwolić na porcję pysznej tradycyjnej szarlotki. Mamy jednak dobra wiadomość do osób, które są na diecie bezglutenowej. Nie musicie rezygnować z tego pysznego deseru. Oto przepis na genialną bezglutenową szarlotkę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Rodzaj diety: |
Ciasto:
- 140 g masła klarowanego – zimnego
- 80 g mąki ryżowej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 70 g mąki gryczanej niepalonej
- 30 g ksylitolu
- 2 jajka
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa jabłkowa:
- 1–1½ kg kwaśnych jabłek, np. szara reneta
- 30 g ksylitolu (lub więcej – według preferencji)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ¼ łyżeczki cynamonu
- Suche składniki mieszamy, dodajemy masło, rozcieramy je w dłoniach z mąkami, a potem dodajemy żółtka – ugniatamy do czasu, aż składniki zwiążą się w kulę. Zawijamy w folię spożywczą, odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
- W tym czasie nastawiamy masę jabłkową. Owoce obieramy, kroimy na kawałki, podlewamy odrobiną wody i prażymy pod przykryciem. Muszą dobrze odparować wodę. Gdy jabłka już się rozpadają, dodajemy cukier, sok z cytryny, cynamon i odstawiamy do schłodzenia.
- Wyjmujemy schłodzone ciasto. ¾ ścieramy tarką do wyłożonej papierem tortownicy. Spód podpiekamy ok. 10 minut w 180 stopniach C.
- Na niego wykładamy schłodzone jabłka i ubitą na sztywno pianę z 2 łyżkami ksylitolu. Ścieramy na tarce pozostałą część schłodzonego ciasta. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach C.
Przepis pochodzi z książki Agnieszki Bednarskiej "Chleb bezglutenowy i inne wypieki"
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze