Szarlotka z budyniem. Pyszne ciacho do kawy

Szarlotka to typowo jesienne ciasto. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła podana z kulką waniliowych lodów. Autorka bloga "Kulinarna Maniusia" poleca przepis na pyszny jabłecznik z budyniem. Zniknie do ostatniego okruszka.

Szarlotka z budyniem. Pyszne ciacho do kawySzarlotka z budyniem. Pyszne ciacho do kawy
Marzena Szkodzińska

Składniki

  • 420 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,2 kg jabłek
  • 2 budynie waniliowe
  • 600 ml mleka
  • sok z połowy cytryny

Przepis

Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Z ciasta lepimy 8 kulek i wkładamy je na godzinę do zamrażalnika. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy. Jeśli owoce są za kwaśne, możecie dodać 1-2 łyżek cukru. Wyjmujemy kulki z zamrażalnika. Tortownicę (26 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką. Ścieramy na tarce na dużych oczkach 5 kulek i rozkładamy je na tortownicy, lekko dociskamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut, grzanie góra-dół. Następnie wyciągamy i studzimy przez 15 minut. Gotujemy budyń. Zagotowujemy 500 ml mleka, a w pozostałym mieszamy proszek budyniowy i wlewamy do gorącego mleka. Mieszamy, aż zgęstnieje. Na podpieczone ciasto wysypujemy połowę cynamonu. Jabłka odciskamy z nadmiaru soku i rozkładamy je na cieście. Posypujemy pozostałym cynamonem i rozkładamy budyń. Ścieramy na wierzch pozostałą część ciasta i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30-35 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Pod koniec pieczenia możemy włączyć funkcję termoobiegu. Podajemy z bitą śmietaną lub lodami.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru