Szarlotka z budyniem. Pyszne ciacho do kawy
Szarlotka to typowo jesienne ciasto. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła podana z kulką waniliowych lodów. Autorka bloga "Kulinarna Maniusia" poleca przepis na pyszny jabłecznik z budyniem. Zniknie do ostatniego okruszka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 420 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1,2 kg jabłek
- 2 budynie waniliowe
- 600 ml mleka
- sok z połowy cytryny
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Z ciasta lepimy 8 kulek i wkładamy je na godzinę do zamrażalnika. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy. Jeśli owoce są za kwaśne, możecie dodać 1-2 łyżek cukru. Wyjmujemy kulki z zamrażalnika. Tortownicę (26 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką. Ścieramy na tarce na dużych oczkach 5 kulek i rozkładamy je na tortownicy, lekko dociskamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut, grzanie góra-dół. Następnie wyciągamy i studzimy przez 15 minut. Gotujemy budyń. Zagotowujemy 500 ml mleka, a w pozostałym mieszamy proszek budyniowy i wlewamy do gorącego mleka. Mieszamy, aż zgęstnieje. Na podpieczone ciasto wysypujemy połowę cynamonu. Jabłka odciskamy z nadmiaru soku i rozkładamy je na cieście. Posypujemy pozostałym cynamonem i rozkładamy budyń. Ścieramy na wierzch pozostałą część ciasta i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30-35 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Pod koniec pieczenia możemy włączyć funkcję termoobiegu. Podajemy z bitą śmietaną lub lodami.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze