Szarlotka z budyniem. Pyszne ciacho do kawy

Szarlotka to typowo jesienne ciasto. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła podana z kulką waniliowych lodów. Autorka bloga "Kulinarna Maniusia" poleca przepis na pyszny jabłecznik z budyniem. Zniknie do ostatniego okruszka.

Szarlotka z budyniem. Pyszne ciacho do kawySzarlotka z budyniem. Pyszne ciacho do kawy
Marzena Szkodzińska

Składniki

  • 420 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,2 kg jabłek
  • 2 budynie waniliowe
  • 600 ml mleka
  • sok z połowy cytryny

Przepis

Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Z ciasta lepimy 8 kulek i wkładamy je na godzinę do zamrażalnika. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy. Jeśli owoce są za kwaśne, możecie dodać 1-2 łyżek cukru. Wyjmujemy kulki z zamrażalnika. Tortownicę (26 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką. Ścieramy na tarce na dużych oczkach 5 kulek i rozkładamy je na tortownicy, lekko dociskamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut, grzanie góra-dół. Następnie wyciągamy i studzimy przez 15 minut. Gotujemy budyń. Zagotowujemy 500 ml mleka, a w pozostałym mieszamy proszek budyniowy i wlewamy do gorącego mleka. Mieszamy, aż zgęstnieje. Na podpieczone ciasto wysypujemy połowę cynamonu. Jabłka odciskamy z nadmiaru soku i rozkładamy je na cieście. Posypujemy pozostałym cynamonem i rozkładamy budyń. Ścieramy na wierzch pozostałą część ciasta i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30-35 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Pod koniec pieczenia możemy włączyć funkcję termoobiegu. Podajemy z bitą śmietaną lub lodami.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki