Szarlotka z budyniem. Pyszne ciacho do kawy

Szarlotka to typowo jesienne ciasto. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła podana z kulką waniliowych lodów. Autorka bloga "Kulinarna Maniusia" poleca przepis na pyszny jabłecznik z budyniem. Zniknie do ostatniego okruszka.

Szarlotka z budyniem. Pyszne ciacho do kawySzarlotka z budyniem. Pyszne ciacho do kawy
Marzena Szkodzińska

Składniki

  • 420 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,2 kg jabłek
  • 2 budynie waniliowe
  • 600 ml mleka
  • sok z połowy cytryny

Przepis

Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Z ciasta lepimy 8 kulek i wkładamy je na godzinę do zamrażalnika. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, polewamy sokiem z cytryny i odstawiamy. Jeśli owoce są za kwaśne, możecie dodać 1-2 łyżek cukru. Wyjmujemy kulki z zamrażalnika. Tortownicę (26 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką. Ścieramy na tarce na dużych oczkach 5 kulek i rozkładamy je na tortownicy, lekko dociskamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut, grzanie góra-dół. Następnie wyciągamy i studzimy przez 15 minut. Gotujemy budyń. Zagotowujemy 500 ml mleka, a w pozostałym mieszamy proszek budyniowy i wlewamy do gorącego mleka. Mieszamy, aż zgęstnieje. Na podpieczone ciasto wysypujemy połowę cynamonu. Jabłka odciskamy z nadmiaru soku i rozkładamy je na cieście. Posypujemy pozostałym cynamonem i rozkładamy budyń. Ścieramy na wierzch pozostałą część ciasta i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30-35 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Pod koniec pieczenia możemy włączyć funkcję termoobiegu. Podajemy z bitą śmietaną lub lodami.

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀