Sero-makowiec
Seromakowiec to nic innego jak połączenie sernika i makowca. Ciasto jest ciężkie, wilgotne i niezwykle aromatyczne. Podbije serca wszystkich domowników. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis w święta.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Kruche ciasto:
- 200 g margaryny
- 2 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki płatków migdałowych
Masa makowa:
- 1000 g gotowej masy makowej
Masa serowa:
- 700 g twarogu sernikowego
- 3 jajka
- 100 ml śmietany kremówki
- 60 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 80 g miękkiej margaryny lub masła
- 100 g cukru pudru
Kruche ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i podzielić na dwie części (2/3 i 1/3),zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 60 minut. Tortownicę 24cm. wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć dno tortownicy, ciasto po nakłuwać widelcem.Podpiekamy kruchy spód ok.10-15 minut w temperaturze 200 st. C. Drugą część ciasta
zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Masa makowa: Jeśli gotowa masa makowa byłaby sucha, wtedy można dodać 1 ubite białko i trochę miodu.
Masa serowa. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać po jednym jajku,następnie cukier puder i budyń. Do masy dodawać porcjami twaróg sernikowy. Mieszać do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Na końcu dodać ubitą śmietanę kremówkę i delikatnie połączyć.
Na podpieczony kruchy spód nałożyć masę makową,następnie nałożyć masę serową i wyrównać. Wierz posypać startym ciastem i płatkami migdałowymi.
Sero-makowiec włożyć do piekarnika nagrzanego do temp.180 st. C piec 60 minut. Wyłączyć piekarnik i po 10 minutach wyjąć z niego sernik. Najsmaczniejszy na drugi dzień.
Przepis dodał użytkownik eluchap56
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze