Pyszne i proste ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami. Idealne do kawy
Mięciutkie i pełne sezonowych owoców – takie właśnie jest to proste ciasto drożdżowe ze śliwkami. Będzie idealnym dodatkiem do aromatycznej, popołudniowej kawy. Nie zostanie nawet okruszek!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Na ciasto:
- ½ kg mąki pszennej,
- 7 g suchych drożdży,
- ¾ szklanki mleka,
- ½ kostki masła,
- 3 jajka,
- opakowanie cukru waniliowego,
- ½ szklanki cukru,
- 40 dag śliwek.
Na kruszonkę:
- ½ szklanki mąki pszennej,
- ½ szklanki cukru,
- ¼ kostki zimnego masła.
Masło rozpuść w garnuszku, a następnie odstaw, by ostygło. Mleko delikatnie podgrzej. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, cukier, suche drożdże, cukier waniliowy. Dodaj jajka, mleko, masło, wszystko wymieszaj i zagnieć. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
W tym czasie blachę wyłóż papierem do pieczenia. Śliwki umyj, osusz i przekrój każdą na połówki lub ćwiartki. Czas na kruszonkę. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki tak, by powstały grudki.
Ciasto przełóż na blaszkę do pieczenia, na wierzchu poukładaj owoce i całość posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40-50 minut.
Zobacz także wideo: Domowa drożdżówka z wiśniami wg przepisu z 1895 roku
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze