Trwa ładowanie...
d3ejtz7
24-09-2017 09:15

Pyszne i proste ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami. Idealne do kawy

Przepis

Mięciutkie i pełne sezonowych owoców – takie właśnie jest to proste ciasto drożdżowe ze śliwkami. Będzie idealnym dodatkiem do aromatycznej, popołudniowej kawy. Nie zostanie nawet okruszek!

d3ejtz7
3.6
(25 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
iStock
Źródło: iStock
Składniki

Na ciasto:

  • ½ kg mąki pszennej,
  • 7 g suchych drożdży,
  • ¾ szklanki mleka,
  • ½ kostki masła,
  • 3 jajka,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • ½ szklanki cukru,
  • 40 dag śliwek.

Na kruszonkę:

  • ½ szklanki mąki pszennej,
  • ½ szklanki cukru,
  • ¼ kostki zimnego masła.
Przepis

Masło rozpuść w garnuszku, a następnie odstaw, by ostygło. Mleko delikatnie podgrzej. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, cukier, suche drożdże, cukier waniliowy. Dodaj jajka, mleko, masło, wszystko wymieszaj i zagnieć. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
W tym czasie blachę wyłóż papierem do pieczenia. Śliwki umyj, osusz i przekrój każdą na połówki lub ćwiartki. Czas na kruszonkę. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki tak, by powstały grudki.
Ciasto przełóż na blaszkę do pieczenia, na wierzchu poukładaj owoce i całość posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40-50 minut.

Zobacz także wideo: Domowa drożdżówka z wiśniami wg przepisu z 1895 roku

Pyszne i proste ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami. Idealne do kawy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

29
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ejtz7
d3ejtz7
d3ejtz7
d3ejtz7
Więcej tematów
d3ejtz7