Cruffiny, czyli muffiny à la croissant

To specyficzny i nieco pracochłonny typ słodkich wypieków drożdżowych o maślanym smaku francuskich rogalików. Są bardzo efektowne, a jedzone na ciepło wraz ze szklanką ciepłego mleka, smakują wybornie. Do ciasta można dodać ulubione dodatki – cynamon, mak, a nawet rodzynki. Można też podawać cruffiny posypane cukrem pudrem.

CruffinyCruffiny
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g schłodzonego masła
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

Przepis

  • Do dużej misy miksera włożyć schłodzone masło i mąkę.
  • W osobnym naczyniu przygotować rozczyn z drożdży, mleka i 1 łyżki mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
  • Do misy miksera dodać rozczyn i wyrobić ciasto za pomocą haków do ciasta drożdżowego (można oczywiście także ręcznie). Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek misy.
  • Gotowe ciasto drożdżowe nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut.
  • Po upływie tego czasu ciasto należy wyjąć i delikatnie podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60x20 cm.
  • Placki należy smarować masłem (najlepiej przy użyciu dłoni lub łopatki) – każdy prostokąt po posmarowaniu trzeba podzielić na pół wzdłuż. Jeden pasek zwinąć ściśle w rolkę, a następnie ułożyć na brzegu drugiego paska i ten także zwinąć w rolkę.
  • Postępować tak z każdym prostokątem ciasta. Następnie każdą rolkę należy przekroić na pół, a każdą połówkę zwinąć na kształt ślimaka.
  • Gotowe cruffiny ponownie nakryć ściereczką i odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciastka piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości