Cruffiny, czyli muffiny à la croissant

To specyficzny i nieco pracochłonny typ słodkich wypieków drożdżowych o maślanym smaku francuskich rogalików. Są bardzo efektowne, a jedzone na ciepło wraz ze szklanką ciepłego mleka, smakują wybornie. Do ciasta można dodać ulubione dodatki – cynamon, mak, a nawet rodzynki. Można też podawać cruffiny posypane cukrem pudrem.

CruffinyCruffiny
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g schłodzonego masła
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

Przepis

  • Do dużej misy miksera włożyć schłodzone masło i mąkę.
  • W osobnym naczyniu przygotować rozczyn z drożdży, mleka i 1 łyżki mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
  • Do misy miksera dodać rozczyn i wyrobić ciasto za pomocą haków do ciasta drożdżowego (można oczywiście także ręcznie). Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek misy.
  • Gotowe ciasto drożdżowe nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut.
  • Po upływie tego czasu ciasto należy wyjąć i delikatnie podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60x20 cm.
  • Placki należy smarować masłem (najlepiej przy użyciu dłoni lub łopatki) – każdy prostokąt po posmarowaniu trzeba podzielić na pół wzdłuż. Jeden pasek zwinąć ściśle w rolkę, a następnie ułożyć na brzegu drugiego paska i ten także zwinąć w rolkę.
  • Postępować tak z każdym prostokątem ciasta. Następnie każdą rolkę należy przekroić na pół, a każdą połówkę zwinąć na kształt ślimaka.
  • Gotowe cruffiny ponownie nakryć ściereczką i odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciastka piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥