Cruffiny, czyli muffiny à la croissant

To specyficzny i nieco pracochłonny typ słodkich wypieków drożdżowych o maślanym smaku francuskich rogalików. Są bardzo efektowne, a jedzone na ciepło wraz ze szklanką ciepłego mleka, smakują wybornie. Do ciasta można dodać ulubione dodatki – cynamon, mak, a nawet rodzynki. Można też podawać cruffiny posypane cukrem pudrem.

CruffinyCruffiny
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g schłodzonego masła
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

Przepis

  • Do dużej misy miksera włożyć schłodzone masło i mąkę.
  • W osobnym naczyniu przygotować rozczyn z drożdży, mleka i 1 łyżki mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
  • Do misy miksera dodać rozczyn i wyrobić ciasto za pomocą haków do ciasta drożdżowego (można oczywiście także ręcznie). Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek misy.
  • Gotowe ciasto drożdżowe nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut.
  • Po upływie tego czasu ciasto należy wyjąć i delikatnie podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60x20 cm.
  • Placki należy smarować masłem (najlepiej przy użyciu dłoni lub łopatki) – każdy prostokąt po posmarowaniu trzeba podzielić na pół wzdłuż. Jeden pasek zwinąć ściśle w rolkę, a następnie ułożyć na brzegu drugiego paska i ten także zwinąć w rolkę.
  • Postępować tak z każdym prostokątem ciasta. Następnie każdą rolkę należy przekroić na pół, a każdą połówkę zwinąć na kształt ślimaka.
  • Gotowe cruffiny ponownie nakryć ściereczką i odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciastka piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇