Trwa ładowanie...
d3t7axm
11-01-2021 12:05

Cruffiny, czyli muffiny à la croissant

Przepis

To specyficzny i nieco pracochłonny typ słodkich wypieków drożdżowych o maślanym smaku francuskich rogalików. Są bardzo efektowne, a jedzone na ciepło wraz ze szklanką ciepłego mleka, smakują wybornie. Do ciasta można dodać ulubione dodatki – cynamon, mak, a nawet rodzynki. Można też podawać cruffiny posypane cukrem pudrem.

d3t7axm
4.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g schłodzonego masła
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
Przepis
  • Do dużej misy miksera włożyć schłodzone masło i mąkę.
  • W osobnym naczyniu przygotować rozczyn z drożdży, mleka i 1 łyżki mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
  • Do misy miksera dodać rozczyn i wyrobić ciasto za pomocą haków do ciasta drożdżowego (można oczywiście także ręcznie). Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek misy.
  • Gotowe ciasto drożdżowe nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut.
  • Po upływie tego czasu ciasto należy wyjąć i delikatnie podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60x20 cm.
  • Placki należy smarować masłem (najlepiej przy użyciu dłoni lub łopatki) – każdy prostokąt po posmarowaniu trzeba podzielić na pół wzdłuż. Jeden pasek zwinąć ściśle w rolkę, a następnie ułożyć na brzegu drugiego paska i ten także zwinąć w rolkę.
  • Postępować tak z każdym prostokątem ciasta. Następnie każdą rolkę należy przekroić na pół, a każdą połówkę zwinąć na kształt ślimaka.
  • Gotowe cruffiny ponownie nakryć ściereczką i odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciastka piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Cruffiny, czyli muffiny à la croissant
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3t7axm
d3t7axm
d3t7axm
d3t7axm
Więcej tematów
d3t7axm

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj