Małpi chlebek - odrywane kuleczki drożdżowe z cynamonem
Małpi chlebek to tradycyjny amerykański wypiek z dużą ilością cukru i cynamonu. Ma formę niewielkich drożdżowych kuleczek do odrywania. Jest to idealny dodatek do kawy lub ciepłego kakao. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Paulina Michalak
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia amerykańska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Ciasto:
- 125 ml ciepłego mleka
- 25 g cukru
- 1 paczka drożdży
- 250 g mąki pszennej
- 40 g cieplej wody
- Pół łyżeczki soli
Nadzienie:
- 3/4 szklanki cukru
- 60 g masła
- 2 łyżki cynamonu
Przepis
- Wszystkie składniki umieścić w misie miksera lub misce i zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać 20 g rozpuszczonego masła.
- Wyrobić dobrze ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość.
- Cukier wymieszać z cynamonem. Masło rozpuścić.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, uformować cienki wałek i odcinać kawałki jedne mniejsze inne większe.
- Z każdego kawałka ciasta formować kulkę, obtoczyć w maśle a następnie w cukrze z cynamonem.
- Wkładać do grubo wysmarowanej masłem formy na babkę (najlepiej z kominem).
- Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około godzinę.
- Piec w 180 stopniach około 30 min.
- Po upieczeniu jeszcze ciepły chlebek wyjąć z formy, odwracając do góry dnem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl