Małpi chlebek - odrywane kuleczki drożdżowe z cynamonem
Małpi chlebek to tradycyjny amerykański wypiek z dużą ilością cukru i cynamonu. Ma formę niewielkich drożdżowych kuleczek do odrywania. Jest to idealny dodatek do kawy lub ciepłego kakao. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 125 ml ciepłego mleka
- 25 g cukru
- 1 paczka drożdży
- 250 g mąki pszennej
- 40 g cieplej wody
- Pół łyżeczki soli
Nadzienie:
- 3/4 szklanki cukru
- 60 g masła
- 2 łyżki cynamonu
- Wszystkie składniki umieścić w misie miksera lub misce i zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać 20 g rozpuszczonego masła.
- Wyrobić dobrze ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość.
- Cukier wymieszać z cynamonem. Masło rozpuścić.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, uformować cienki wałek i odcinać kawałki jedne mniejsze inne większe.
- Z każdego kawałka ciasta formować kulkę, obtoczyć w maśle a następnie w cukrze z cynamonem.
- Wkładać do grubo wysmarowanej masłem formy na babkę (najlepiej z kominem).
- Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około godzinę.
- Piec w 180 stopniach około 30 min.
- Po upieczeniu jeszcze ciepły chlebek wyjąć z formy, odwracając do góry dnem.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze