Trwa ładowanie...
d2mxo0g

Małpi chlebek - odrywane kuleczki drożdżowe z cynamonem

Przepis

Małpi chlebek to tradycyjny amerykański wypiek z dużą ilością cukru i cynamonu. Ma formę niewielkich drożdżowych kuleczek do odrywania. Jest to idealny dodatek do kawy lub ciepłego kakao. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Małpi chlebek - odrywane kuleczki drożdżowe z cynamonem
zGotowana Paula
Składniki

Ciasto:

  • 125 ml ciepłego mleka
  • 25 g cukru
  • 1 paczka drożdży
  • 250 g mąki pszennej
  • 40 g cieplej wody
  • Pół łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 60 g masła
  • 2 łyżki cynamonu
Przepis
  • Wszystkie składniki umieścić w misie miksera lub misce i zagnieść ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać 20 g rozpuszczonego masła.
  • Wyrobić dobrze ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość.
  • Cukier wymieszać z cynamonem. Masło rozpuścić.
  • Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, uformować cienki wałek i odcinać kawałki jedne mniejsze inne większe.
  • Z każdego kawałka ciasta formować kulkę, obtoczyć w maśle a następnie w cukrze z cynamonem.
  • Wkładać do grubo wysmarowanej masłem formy na babkę (najlepiej z kominem).
  • Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około godzinę.
  • Piec w 180 stopniach około 30 min.
  • Po upieczeniu jeszcze ciepły chlebek wyjąć z formy, odwracając do góry dnem.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Małpi chlebek - odrywane kuleczki drożdżowe z cynamonem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2mxo0g

Podziel się opinią

2
Share
d2mxo0g
d2mxo0g
d2mxo0g
d2mxo0g
Więcej tematów
d2mxo0g