Najlepsza drożdżowa chałka. Prosty przepis krok po kroku

Puszysta i delikatna drożdżowa chałka kojarzy nam się z sielskim dzieciństwem. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu w towarzystwie kubka ciepłego mleka lub kakao. Chałka jest też świetną bazą do przygotowania francuskich tostów. Jak przygotować pyszną tradycyjną chałkę? Oto nasz przepis.

Najlepsza drożdżowa chałka. Prosty przepis krok po krokuNajlepsza drożdżowa chałka. Prosty przepis krok po kroku
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 40 g świeżych drożdży
  • 550 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki wody (lub trochę więcej)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • mak lub sezam do posypania
  • szczypta soli

Przepis

  • Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić, aż rozczyn urośnie.
  • Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłócone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło,sol, wodę i zagnieść miękkie ciasto, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza.
  • Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  • Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałki równej długości. Zapleść z nich warkocz, końce połączyć i podwinąć pod spód.
  • Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką.
  • Piec około 25-30 minut w 200 stopniach C.
Wybrane dla Ciebie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀