Trwa ładowanie...
d4jjypd
09-03-2021 08:15

Najlepsza drożdżowa chałka. Prosty przepis krok po kroku

Przepis

Puszysta i delikatna drożdżowa chałka kojarzy nam się z sielskim dzieciństwem. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu w towarzystwie kubka ciepłego mleka lub kakao. Chałka jest też świetną bazą do przygotowania francuskich tostów. Jak przygotować pyszną tradycyjną chałkę? Oto nasz przepis.

d4jjypd
4.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 550 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki wody (lub trochę więcej)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • mak lub sezam do posypania
  • szczypta soli
Przepis
  • Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić, aż rozczyn urośnie.
  • Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży, rozkłócone z pozostałą ilością cukru jajo, rozpuszczone ciepłe masło,sol, wodę i zagnieść miękkie ciasto, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza.
  • Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  • Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałki równej długości. Zapleść z nich warkocz, końce połączyć i podwinąć pod spód.
  • Przełożyć chałkę na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną sreberkiem do pieczenia blachę i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Posmarować wierzch żółtkiem i posypać makiem, sezamem albo kruszonką.
  • Piec około 25-30 minut w 200 stopniach C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Najlepsza drożdżowa chałka. Prosty przepis krok po kroku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4jjypd
d4jjypd
d4jjypd
d4jjypd
Więcej tematów
d4jjypd