Przepis na bezglutenowe pączki jaglane
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
• 1,5 szklanki mąki jaglanej
• 1 szklanka mąki ryżowej
• ½ szklanki mleka
• ½ szklanki mąki ziemniaczanej
• opakowanie sera twarogowego 200 g
• 4 łyżki miodu
• 2 łyżeczki sody
• 2 ziemniaki
• olej
Przepis
Ziemniaki ugotuj, a następnie ostudź i włóż do blendera wraz z mlekiem, miodem i twarogiem, a następnie zmiksuj dokładnie, aż masa zyska gładką konsystencję. W misce wymieszaj mąkę ryżową z jaglaną i ziemniaczaną i dodaj sodę oraz zmiksowane składniki, a nastepnie dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto zyska jednolitą konsystencję, odłóż je na 20 minut, a następnie uformuj z niego kuleczki o średnicy 3 cm. Do garnka wlej ½ litra oleju, podgrzej na średnim ogniu i poczekaj, aż będzie gorący. Do gorącego oleju wkładaj uformowane kuleczki i smaż przez około 3 minuty. Gotowe pączki połóż na papierowe ręczniki i posyp cukrem pudrem.