Trwa ładowanie...
d3spmlv
oprac. Katarzyna Gileta

Najlepsze pączki pod słońcem. Przepis, który zawsze się udaje

Przepis

Domowe pączki z dżemem malinowym mogą śmiało konkurować z pączkami z cukierni. Są wyrośnięte, puszyste i pachnące. Zamiast lukru proponujemy mieszankę cukru i cynamonu, która dodatkowo nadaje niepowtarzalnego aromatu. Zapewniamy, że jak raz wypróbujecie ten przepis, to będziecie do niego wracać regularnie. Nie tylko w czasie karnawału.

d3spmlv
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 2/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego
  • 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
  • Olej roślinny do smażenia
  • 1/2 szklanki cukru wymieszanego z 1/4 łyżeczki cynamonu do posypania
  • 1/2 szklanki gęstego dżemu malinowego
Przepis
  • Mleko, drożdże, cukier i jajka połącz w misce i delikatnie wymieszaj. Dodaj mąkę, sól i gałkę muszkatołową i wymieszaj ręką lub mikserem z hakiem do ciasta.
  • Stopniowo dodawaj masło, aż powstanie gładka masa. Jeśli używasz miksera, ugniataj nim ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, tj. przez około 5 minut. Jeśli robisz to ręką, mieszaj aż do momentu, gdy zacznie to sprawiać trudność.
  • Przełóż ciasto na lekko posypany mąką blat i ugniataj, aż będzie gładkie i elastyczne. Rozprowadź niewielką ilość oleju w misce i umieść w niej ciasto, a następnie przykryj miskę folią do żywności. Pozostaw ciasto do rośnięcia na min. 2 godziny. Możesz też pozostawić je na noc.
  • Wyjmij wyrośnięte ciasto i połóż je na blacie lekko posypanym mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5 cm.
  • Używając foremki, wytnij 12 jednakowych pączków. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj blachę folią do żywności i pozwól pączkom rosnąć przez 45 minut, jeśli ciasto było w temperaturze pokojowej lub przez 1 godzinę, jeśli było przetrzymywane w lodówce.
  • W głębokim garnku rozgrzej olej (powinien wypełniać garnek do poziomu ok. 8 cm) do 180 stopni (użyj termometru).
  • Wyłóż blachę papierowymi ręcznikami i postaw na niej stojak do chłodzenia.
  • Pączki wkładaj do oleju za pomocą łyżki durszlakowej.
  • Włóż jak najwięcej pączków na raz, ale pamiętaj też, aby pozostało między nimi ok. 3 cm wolnej przestrzeni.
  • Smaż je przez około 4 minuty, a następnie przekręć na drugą stronę i smaż przez następne 4 minuty.
  • Używając łyżki durszlakowej, wyjmij pączki z oleju i przełóż na stojak do chłodzenia, aby odciekły.
  • Następnie, kiedy będą jeszcze ciepłe, zanurz je w posypce z cukru i cynamonu, a potem odłóż znów na stojak do wystygnięcia.
  • Napełnij pączki dżemem, każdy ok. 2 łyżeczkami (użyj końcówki do pączków lub eclerów).
  • Pączki najlepiej smakują tego samego dnia, którego są przygotowywane.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Najlepsze pączki pod słońcem. Przepis, który zawsze się udaje
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
3
Share
d3spmlv
d3spmlv
d3spmlv
d3spmlv
d3spmlv
Więcej tematów
d3spmlv