Najlepsze pączki pod słońcem. Przepis, który zawsze się udaje

Domowe pączki z dżemem malinowym mogą śmiało konkurować z pączkami z cukierni. Są wyrośnięte, puszyste i pachnące. Zamiast lukru proponujemy mieszankę cukru i cynamonu, która dodatkowo nadaje niepowtarzalnego aromatu. Zapewniamy, że jak raz wypróbujecie ten przepis, to będziecie do niego wracać regularnie. Nie tylko w czasie karnawału.

Najlepsze pączki pod słońcem. Przepis, który zawsze się udajeNajlepsze pączki pod słońcem. Przepis, który zawsze się udaje
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego
  • 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
  • Olej roślinny do smażenia
  • 1/2 szklanki cukru wymieszanego z 1/4 łyżeczki cynamonu do posypania
  • 1/2 szklanki gęstego dżemu malinowego

Przepis

  • Mleko, drożdże, cukier i jajka połącz w misce i delikatnie wymieszaj. Dodaj mąkę, sól i gałkę muszkatołową i wymieszaj ręką lub mikserem z hakiem do ciasta.
  • Stopniowo dodawaj masło, aż powstanie gładka masa. Jeśli używasz miksera, ugniataj nim ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, tj. przez około 5 minut. Jeśli robisz to ręką, mieszaj aż do momentu, gdy zacznie to sprawiać trudność.
  • Przełóż ciasto na lekko posypany mąką blat i ugniataj, aż będzie gładkie i elastyczne. Rozprowadź niewielką ilość oleju w misce i umieść w niej ciasto, a następnie przykryj miskę folią do żywności. Pozostaw ciasto do rośnięcia na min. 2 godziny. Możesz też pozostawić je na noc.
  • Wyjmij wyrośnięte ciasto i połóż je na blacie lekko posypanym mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5 cm.
  • Używając foremki, wytnij 12 jednakowych pączków. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj blachę folią do żywności i pozwól pączkom rosnąć przez 45 minut, jeśli ciasto było w temperaturze pokojowej lub przez 1 godzinę, jeśli było przetrzymywane w lodówce.
  • W głębokim garnku rozgrzej olej (powinien wypełniać garnek do poziomu ok. 8 cm) do 180 stopni (użyj termometru).
  • Wyłóż blachę papierowymi ręcznikami i postaw na niej stojak do chłodzenia.
  • Pączki wkładaj do oleju za pomocą łyżki durszlakowej.
  • Włóż jak najwięcej pączków na raz, ale pamiętaj też, aby pozostało między nimi ok. 3 cm wolnej przestrzeni.
  • Smaż je przez około 4 minuty, a następnie przekręć na drugą stronę i smaż przez następne 4 minuty.
  • Używając łyżki durszlakowej, wyjmij pączki z oleju i przełóż na stojak do chłodzenia, aby odciekły.
  • Następnie, kiedy będą jeszcze ciepłe, zanurz je w posypce z cukru i cynamonu, a potem odłóż znów na stojak do wystygnięcia.
  • Napełnij pączki dżemem, każdy ok. 2 łyżeczkami (użyj końcówki do pączków lub eclerów).
  • Pączki najlepiej smakują tego samego dnia, którego są przygotowywane.
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯