Najlepsze pączki pod słońcem. Przepis, który zawsze się udaje

Domowe pączki z dżemem malinowym mogą śmiało konkurować z pączkami z cukierni. Są wyrośnięte, puszyste i pachnące. Zamiast lukru proponujemy mieszankę cukru i cynamonu, która dodatkowo nadaje niepowtarzalnego aromatu. Zapewniamy, że jak raz wypróbujecie ten przepis, to będziecie do niego wracać regularnie. Nie tylko w czasie karnawału.

Najlepsze pączki pod słońcem. Przepis, który zawsze się udajeNajlepsze pączki pod słońcem. Przepis, który zawsze się udaje
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego
  • 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
  • Olej roślinny do smażenia
  • 1/2 szklanki cukru wymieszanego z 1/4 łyżeczki cynamonu do posypania
  • 1/2 szklanki gęstego dżemu malinowego

Przepis

  • Mleko, drożdże, cukier i jajka połącz w misce i delikatnie wymieszaj. Dodaj mąkę, sól i gałkę muszkatołową i wymieszaj ręką lub mikserem z hakiem do ciasta.
  • Stopniowo dodawaj masło, aż powstanie gładka masa. Jeśli używasz miksera, ugniataj nim ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, tj. przez około 5 minut. Jeśli robisz to ręką, mieszaj aż do momentu, gdy zacznie to sprawiać trudność.
  • Przełóż ciasto na lekko posypany mąką blat i ugniataj, aż będzie gładkie i elastyczne. Rozprowadź niewielką ilość oleju w misce i umieść w niej ciasto, a następnie przykryj miskę folią do żywności. Pozostaw ciasto do rośnięcia na min. 2 godziny. Możesz też pozostawić je na noc.
  • Wyjmij wyrośnięte ciasto i połóż je na blacie lekko posypanym mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5 cm.
  • Używając foremki, wytnij 12 jednakowych pączków. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj blachę folią do żywności i pozwól pączkom rosnąć przez 45 minut, jeśli ciasto było w temperaturze pokojowej lub przez 1 godzinę, jeśli było przetrzymywane w lodówce.
  • W głębokim garnku rozgrzej olej (powinien wypełniać garnek do poziomu ok. 8 cm) do 180 stopni (użyj termometru).
  • Wyłóż blachę papierowymi ręcznikami i postaw na niej stojak do chłodzenia.
  • Pączki wkładaj do oleju za pomocą łyżki durszlakowej.
  • Włóż jak najwięcej pączków na raz, ale pamiętaj też, aby pozostało między nimi ok. 3 cm wolnej przestrzeni.
  • Smaż je przez około 4 minuty, a następnie przekręć na drugą stronę i smaż przez następne 4 minuty.
  • Używając łyżki durszlakowej, wyjmij pączki z oleju i przełóż na stojak do chłodzenia, aby odciekły.
  • Następnie, kiedy będą jeszcze ciepłe, zanurz je w posypce z cukru i cynamonu, a potem odłóż znów na stojak do wystygnięcia.
  • Napełnij pączki dżemem, każdy ok. 2 łyżeczkami (użyj końcówki do pączków lub eclerów).
  • Pączki najlepiej smakują tego samego dnia, którego są przygotowywane.
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥