Trwa ładowanie...
da2b04y
oprac. Katarzyna Gileta

Pączuchy cynamonowe. Pulchne, wyrośnięte i miękkie

Przepis

Te pyszne pączusie nauczyłam się robić od Joanny Jakubiuk na wspaniałych warsztatach ziemniaczanych.

da2b04y
1.8
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe, fot: Mateusz Torbus
Składniki
  • 700 g ziemniaków
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 opakowania suchych drożdży (14 g)
  • sól
  • olej do smażenia
  • cukier puder i cynamon do posypania
Przepis
  • Ziemniaki obierz i ugotuj. Odcedź i jeszcze ciepłe utłucz. Wlej mleko do szklanki, wsyp drożdże i cukier, odstaw na 5 minut.
  • W osobnej misce rozkłóć jajka. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, ziemniaki, wlej drożdże i jajka. Zagnieć ciasto, może być trochę luźne, i odstaw na 30 minut, żeby wyrosło.
  • Na patelni rozgrzej 6 łyżek oleju. Przygotuj kubek z gorącą wodą. Weź łyżkę stołową, zamocz ją w gorącej wodzie, nabierz ciasta, uformuj kulkę wielkości mandarynki i smaż na rozgrzanym oleju. Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • W misce wymieszaj cukier puder z cynamonem. Pączuszki wkładaj do miski i obtaczaj w cynamonowym cukrze. Podawaj ciepłe.

Przepis pochodzi z książkdesi Katarzyny i Zofii Pilitowskich "Ziemniak"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Pączuchy cynamonowe. Pulchne, wyrośnięte i miękkie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2
Share
da2b04y
da2b04y
da2b04y
da2b04y
da2b04y
Więcej tematów
da2b04y