Pączuchy cynamonowe. Pulchne, wyrośnięte i miękkie
Te pyszne pączusie nauczyłam się robić od Joanny Jakubiuk na wspaniałych warsztatach ziemniaczanych.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 700 g ziemniaków
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 30 g cukru
- 4 jajka
- 2 opakowania suchych drożdży (14 g)
- sól
- olej do smażenia
- cukier puder i cynamon do posypania
- Ziemniaki obierz i ugotuj. Odcedź i jeszcze ciepłe utłucz. Wlej mleko do szklanki, wsyp drożdże i cukier, odstaw na 5 minut.
- W osobnej misce rozkłóć jajka. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, ziemniaki, wlej drożdże i jajka. Zagnieć ciasto, może być trochę luźne, i odstaw na 30 minut, żeby wyrosło.
- Na patelni rozgrzej 6 łyżek oleju. Przygotuj kubek z gorącą wodą. Weź łyżkę stołową, zamocz ją w gorącej wodzie, nabierz ciasta, uformuj kulkę wielkości mandarynki i smaż na rozgrzanym oleju. Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- W misce wymieszaj cukier puder z cynamonem. Pączuszki wkładaj do miski i obtaczaj w cynamonowym cukrze. Podawaj ciepłe.
Przepis pochodzi z książkdesi Katarzyny i Zofii Pilitowskich "Ziemniak"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze