Pączki z czekoladą. Mięciutkie, puszyste i pyszne
Domowe pączki smakują nie tylko w karnawale. Wyrośnięte, puszyste, pachnące wanilią będą idealnie pasować do kawy. Można je tez podać na sylwestrowym przyjęciu. Polecamy przepis Katarzyny na doskonałe pączki z czekoladą. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Kwelka gotuje".
Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Przygotuj zaczyn: Do ciepłego mleka wkrusz drożdże, posyp łyżeczką cukru i szczyptą mąki. Odstaw na ok. 10 min.
- Żółtka i jajko utrzyj z cukrem. Wsyp mąkę, cukier waniliowy, wlej masło i rum oraz wyrośnięty zaczyn.
- Wyrób masę do uzyskania gładkiego i delikatnego ciasta. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
- Po tym czasie ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką na grubość ok. pół cm, wykrawaj krążki.
- Na środku połóż kostkę czekolady lub pół łyżeczki dżemu, zlep i odłóż zlepieniem do dołu.
- W rondlu rozgrzej olej i usmaż pączki na rumiano. Gotowe posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl