Pączki z czekoladą. Mięciutkie, puszyste i pyszne
Domowe pączki smakują nie tylko w karnawale. Wyrośnięte, puszyste, pachnące wanilią będą idealnie pasować do kawy. Można je tez podać na sylwestrowym przyjęciu. Polecamy przepis Katarzyny na doskonałe pączki z czekoladą. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- Przygotuj zaczyn: Do ciepłego mleka wkrusz drożdże, posyp łyżeczką cukru i szczyptą mąki. Odstaw na ok. 10 min.
- Żółtka i jajko utrzyj z cukrem. Wsyp mąkę, cukier waniliowy, wlej masło i rum oraz wyrośnięty zaczyn.
- Wyrób masę do uzyskania gładkiego i delikatnego ciasta. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
- Po tym czasie ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką na grubość ok. pół cm, wykrawaj krążki.
- Na środku połóż kostkę czekolady lub pół łyżeczki dżemu, zlep i odłóż zlepieniem do dołu.
- W rondlu rozgrzej olej i usmaż pączki na rumiano. Gotowe posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.
Zobacz też przepis na klopsiki z sosem pieczarkowym
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze