Trwa ładowanie...
d1805bo

Pączki z czekoladą. Mięciutkie, puszyste i pyszne

Przepis

Domowe pączki smakują nie tylko w karnawale. Wyrośnięte, puszyste, pachnące wanilią będą idealnie pasować do kawy. Można je tez podać na sylwestrowym przyjęciu. Polecamy przepis Katarzyny na doskonałe pączki z czekoladą. Więcej pyszności znajdziecie na blogu "Kwelka gotuje".

2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Pączki z czekoladą. Mięciutkie, puszyste i pyszne
Kwelka gotuje
Składniki
  • 40 g drożdży
  • 550 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 1,5 szk. mleka
  • 140 g cukru pudru
  • 0,5 szk. roztopionego masła
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka rumu, wódki lub octu
  • dodatkowo kostki czekolady
  • marmolada
  • 1 l oleju do smażenia
Przepis
  • Przygotuj zaczyn: Do ciepłego mleka wkrusz drożdże, posyp łyżeczką cukru i szczyptą mąki. Odstaw na ok. 10 min.
  • Żółtka i jajko utrzyj z cukrem. Wsyp mąkę, cukier waniliowy, wlej masło i rum oraz wyrośnięty zaczyn.
  • Wyrób masę do uzyskania gładkiego i delikatnego ciasta. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką na grubość ok. pół cm, wykrawaj krążki.
  • Na środku połóż kostkę czekolady lub pół łyżeczki dżemu, zlep i odłóż zlepieniem do dołu.
  • W rondlu rozgrzej olej i usmaż pączki na rumiano. Gotowe posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.

Zobacz też przepis na klopsiki z sosem pieczarkowym

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pączki z czekoladą. Mięciutkie, puszyste i pyszne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1805bo

Podziel się opinią

1
Share
d1805bo
d1805bo
d1805bo
d1805bo
Więcej tematów
d1805bo