Pączki pieczone. Pyszna alternatywa dla liczących kalorie

Te pączki dzięki pieczeniu w piekarniku są dużo lżejsze, a przy tym mniej pracochłonne. Świetnie sprawdzą się jako alternatywna wersja tradycyjnych, smażonych na głębokim oleju, pączków. Co ciekawe ciasto można wykorzystać do zrobienia pączków z oleju.

Pączki pieczonePączki pieczone
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 125 ml mleka
  • ok. 20 g drożdży świeżych (lub 7 g, czyli jedno opakowanie, drożdży instant)
  • 2 żółtka i 1 całe jajko
  • 50 g masła
  • 75 g cukru

Składniki

  • 1 rozkłócone jajko do smarowania pączków przed pieczeniem
  • dowolny dżem lub powidła śliwkowe

Przepis

  • Przygotować zaczyn: ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i 1 łyżką mąki. Odstawić na kilkanaście minut.
  • W tym czasie do miski przesiać mąkę, a w rondelku roztopić masło.
  • Jajko i żółtka ubić z cukrem na kogel mogel w kąpieli wodnej.
  • Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i lekko przestudzoną masę z jajek i cukru. Wyrobić, a następnie dodać masło i ponownie wyrobić ciasto.
  • Misę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce – najlepiej przy włączonym piekarniku – na około 50-70 minut.
  • Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 1 cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka – tak jak na pierogi.
  • Na każdy placuszek nakładać po 1 łyżeczce dżemu i sklejać brzegi, tworząc sakiewkę. Następnie uformować z niej kulkę, rolując sakiewkę w dłoniach. Odłożyć na bok.
  • Wszystkie kule układać łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Po upływie tego czasu pączki posmarować jajkiem i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  • Piec przez około 15 minut, pilnując by pączki się nie spaliły. Po upieczeniu można obsypać je cukrem pudrem lub pozostawić do ostygnięcia i udekorować lukrem i wiórkami kokosowymi.
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟