Pączki pieczone. Pyszna alternatywa dla liczących kalorie

Te pączki dzięki pieczeniu w piekarniku są dużo lżejsze, a przy tym mniej pracochłonne. Świetnie sprawdzą się jako alternatywna wersja tradycyjnych, smażonych na głębokim oleju, pączków. Co ciekawe ciasto można wykorzystać do zrobienia pączków z oleju.

Pączki pieczonePączki pieczone
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 125 ml mleka
  • ok. 20 g drożdży świeżych (lub 7 g, czyli jedno opakowanie, drożdży instant)
  • 2 żółtka i 1 całe jajko
  • 50 g masła
  • 75 g cukru

Składniki

  • 1 rozkłócone jajko do smarowania pączków przed pieczeniem
  • dowolny dżem lub powidła śliwkowe

Przepis

  • Przygotować zaczyn: ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i 1 łyżką mąki. Odstawić na kilkanaście minut.
  • W tym czasie do miski przesiać mąkę, a w rondelku roztopić masło.
  • Jajko i żółtka ubić z cukrem na kogel mogel w kąpieli wodnej.
  • Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i lekko przestudzoną masę z jajek i cukru. Wyrobić, a następnie dodać masło i ponownie wyrobić ciasto.
  • Misę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce – najlepiej przy włączonym piekarniku – na około 50-70 minut.
  • Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 1 cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka – tak jak na pierogi.
  • Na każdy placuszek nakładać po 1 łyżeczce dżemu i sklejać brzegi, tworząc sakiewkę. Następnie uformować z niej kulkę, rolując sakiewkę w dłoniach. Odłożyć na bok.
  • Wszystkie kule układać łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Po upływie tego czasu pączki posmarować jajkiem i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  • Piec przez około 15 minut, pilnując by pączki się nie spaliły. Po upieczeniu można obsypać je cukrem pudrem lub pozostawić do ostygnięcia i udekorować lukrem i wiórkami kokosowymi.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu