Pączki pieczone. Pyszna alternatywa dla liczących kalorie

Te pączki dzięki pieczeniu w piekarniku są dużo lżejsze, a przy tym mniej pracochłonne. Świetnie sprawdzą się jako alternatywna wersja tradycyjnych, smażonych na głębokim oleju, pączków. Co ciekawe ciasto można wykorzystać do zrobienia pączków z oleju.

Pączki pieczonePączki pieczone
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 125 ml mleka
  • ok. 20 g drożdży świeżych (lub 7 g, czyli jedno opakowanie, drożdży instant)
  • 2 żółtka i 1 całe jajko
  • 50 g masła
  • 75 g cukru

Składniki

  • 1 rozkłócone jajko do smarowania pączków przed pieczeniem
  • dowolny dżem lub powidła śliwkowe

Przepis

  • Przygotować zaczyn: ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i 1 łyżką mąki. Odstawić na kilkanaście minut.
  • W tym czasie do miski przesiać mąkę, a w rondelku roztopić masło.
  • Jajko i żółtka ubić z cukrem na kogel mogel w kąpieli wodnej.
  • Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i lekko przestudzoną masę z jajek i cukru. Wyrobić, a następnie dodać masło i ponownie wyrobić ciasto.
  • Misę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce – najlepiej przy włączonym piekarniku – na około 50-70 minut.
  • Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 1 cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka – tak jak na pierogi.
  • Na każdy placuszek nakładać po 1 łyżeczce dżemu i sklejać brzegi, tworząc sakiewkę. Następnie uformować z niej kulkę, rolując sakiewkę w dłoniach. Odłożyć na bok.
  • Wszystkie kule układać łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Po upływie tego czasu pączki posmarować jajkiem i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  • Piec przez około 15 minut, pilnując by pączki się nie spaliły. Po upieczeniu można obsypać je cukrem pudrem lub pozostawić do ostygnięcia i udekorować lukrem i wiórkami kokosowymi.
Wybrane dla Ciebie
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯