Pączki pieczone. Pyszna alternatywa dla liczących kalorie
Te pączki dzięki pieczeniu w piekarniku są dużo lżejsze, a przy tym mniej pracochłonne. Świetnie sprawdzą się jako alternatywna wersja tradycyjnych, smażonych na głębokim oleju, pączków. Co ciekawe ciasto można wykorzystać do zrobienia pączków z oleju.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 125 ml mleka
- ok. 20 g drożdży świeżych (lub 7 g, czyli jedno opakowanie, drożdży instant)
- 2 żółtka i 1 całe jajko
- 50 g masła
- 75 g cukru
- 1 rozkłócone jajko do smarowania pączków przed pieczeniem
- dowolny dżem lub powidła śliwkowe
- Przygotować zaczyn: ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i 1 łyżką mąki. Odstawić na kilkanaście minut.
- W tym czasie do miski przesiać mąkę, a w rondelku roztopić masło.
- Jajko i żółtka ubić z cukrem na kogel mogel w kąpieli wodnej.
- Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i lekko przestudzoną masę z jajek i cukru. Wyrobić, a następnie dodać masło i ponownie wyrobić ciasto.
- Misę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce – najlepiej przy włączonym piekarniku – na około 50-70 minut.
- Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 1 cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka – tak jak na pierogi.
- Na każdy placuszek nakładać po 1 łyżeczce dżemu i sklejać brzegi, tworząc sakiewkę. Następnie uformować z niej kulkę, rolując sakiewkę w dłoniach. Odłożyć na bok.
- Wszystkie kule układać łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Po upływie tego czasu pączki posmarować jajkiem i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
- Piec przez około 15 minut, pilnując by pączki się nie spaliły. Po upieczeniu można obsypać je cukrem pudrem lub pozostawić do ostygnięcia i udekorować lukrem i wiórkami kokosowymi.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze