Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami. Najlepsze wśród jesiennych wypieków
Proste i szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto ze śliwkami z dodatkiem jogurtu. Wilgotne, delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ładnie pachnie i wyrasta, chociaż wysokie nie jest. Przed podaniem radzę posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cukru wanilinowego. Sprawdzony przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 130 g cukru (użyłam jasnego brązowego)
- 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32 g
- 2 jajka
- 2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju
- skórka starta z 1 cytryny
- 350-400 g umytych, przepołowionych, wypestkowanych śliwek (najlepiej węgierek)
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i cukier wanilinowy. W drugiej misce wymieszać razem olej, jajka, jogurt i skórkę z cytryny. Do mokrych składników dodać przygotowaną mąkę i wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 22x22 cm lub 21x21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: słodki sernik snikers
src="https://d.wpimg.pl/1725282663--1429457757/snik.jpg"/>
Polecamy wideo "Małej Cukierenki": Ciasto dyniowe z czekoladą dwukolorowe
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze