Sałata ze świeżym groszkiem, bobem i liśćmi ogórecznika

Liście i łodyga ogórecznika przypominają w smaku i aromacie ogórka, stąd wzięła się jego nazwa. Ogórecznik ma piękne kwiaty, które będą ozdobą talerzy i dodadzą uroku każdej potrawie. W restauracjach często używa się go właśnie do dekoracji. Ponadto ogórecznik jest bogaty w witaminę C, potas, magnez. Wspomaga pracę nerek, a odwaru z tej rośliny używano kiedyś na problemy skórne i poparzenia.

Sałata ze świeżym groszkiem, bobem i liśćmi ogórecznikaSałata ze świeżym groszkiem, bobem i liśćmi ogórecznika
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 ogórki gruntowe
  • 100 g bobu
  • 200 g świeżego groszku w łupinach
  • pęczek liści ogórecznika
  • olej z dzikich roślin
  • 50 g orzechów laskowych
  • 100 g sera koziego

Przepis

  • Groszek w łupinie, słodki i chrupiący, to najlepsze, co możesz znaleźć latem na talerzu. Warto wybrać te małe strączki, które mają w środku małe groszki. Jeśli strąki są stare i grube, można je szybko uprażyć na suchej patelni. W ten sposób wydobędziesz z nich więcej smaku.
  • Ogórki pokrój w nierówne kawałki i lekko podpraż na suchej patelni, aby miały przypaloną skórkę. Bób zblanszuj, wkładając go na minutę do wrzątku, a następnie przełóż go do zimnej wody, aby utrwalić kolor i chrupkość.
  • Obierz bób i wymieszaj w misce z groszkiem i ogórkami. Liście ogórecznika porwij na małe kawałki, skrop olejem smakowym.
  • Orzechy podpraż na suchej patelni. Pokrusz je na małe kawałki. Sałatkę wyłóż na talerz, posyp orzechami i pokruszonym kozim serem.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się