Sałata ze świeżym groszkiem, bobem i liśćmi ogórecznika
Liście i łodyga ogórecznika przypominają w smaku i aromacie ogórka, stąd wzięła się jego nazwa. Ogórecznik ma piękne kwiaty, które będą ozdobą talerzy i dodadzą uroku każdej potrawie. W restauracjach często używa się go właśnie do dekoracji. Ponadto ogórecznik jest bogaty w witaminę C, potas, magnez. Wspomaga pracę nerek, a odwaru z tej rośliny używano kiedyś na problemy skórne i poparzenia.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- Groszek w łupinie, słodki i chrupiący, to najlepsze, co możesz znaleźć latem na talerzu. Warto wybrać te małe strączki, które mają w środku małe groszki. Jeśli strąki są stare i grube, można je szybko uprażyć na suchej patelni. W ten sposób wydobędziesz z nich więcej smaku.
- Ogórki pokrój w nierówne kawałki i lekko podpraż na suchej patelni, aby miały przypaloną skórkę. Bób zblanszuj, wkładając go na minutę do wrzątku, a następnie przełóż go do zimnej wody, aby utrwalić kolor i chrupkość.
- Obierz bób i wymieszaj w misce z groszkiem i ogórkami. Liście ogórecznika porwij na małe kawałki, skrop olejem smakowym.
- Orzechy podpraż na suchej patelni. Pokrusz je na małe kawałki. Sałatkę wyłóż na talerz, posyp orzechami i pokruszonym kozim serem.
Przepis pochodzi z książki Piotra Ciemnego "Chwasty od kuchni"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze