Trwa ładowanie...
d3ofhbt

Sałata ze świeżym groszkiem, bobem i liśćmi ogórecznika

Przepis

Liście i łodyga ogórecznika przypominają w smaku i aromacie ogórka, stąd wzięła się jego nazwa. Ogórecznik ma piękne kwiaty, które będą ozdobą talerzy i dodadzą uroku każdej potrawie. W restauracjach często używa się go właśnie do dekoracji. Ponadto ogórecznik jest bogaty w witaminę C, potas, magnez. Wspomaga pracę nerek, a odwaru z tej rośliny używano kiedyś na problemy skórne i poparzenia.

d3ofhbt
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 4 ogórki gruntowe
  • 100 g bobu
  • 200 g świeżego groszku w łupinach
  • pęczek liści ogórecznika
  • olej z dzikich roślin
  • 50 g orzechów laskowych
  • 100 g sera koziego
Przepis
  • Groszek w łupinie, słodki i chrupiący, to najlepsze, co możesz znaleźć latem na talerzu. Warto wybrać te małe strączki, które mają w środku małe groszki. Jeśli strąki są stare i grube, można je szybko uprażyć na suchej patelni. W ten sposób wydobędziesz z nich więcej smaku.
  • Ogórki pokrój w nierówne kawałki i lekko podpraż na suchej patelni, aby miały przypaloną skórkę. Bób zblanszuj, wkładając go na minutę do wrzątku, a następnie przełóż go do zimnej wody, aby utrwalić kolor i chrupkość.
  • Obierz bób i wymieszaj w misce z groszkiem i ogórkami. Liście ogórecznika porwij na małe kawałki, skrop olejem smakowym.
  • Orzechy podpraż na suchej patelni. Pokrusz je na małe kawałki. Sałatkę wyłóż na talerz, posyp orzechami i pokruszonym kozim serem.

Przepis pochodzi z książki Piotra Ciemnego "Chwasty od kuchni"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Sałata ze świeżym groszkiem, bobem i liśćmi ogórecznika
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d3ofhbt
d3ofhbt
d3ofhbt
d3ofhbt
d3ofhbt
Więcej tematów
d3ofhbt