wp

Pierogi z mięsem i kaszą - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.krolestwogarow.pl
Podziel się

Pierogi to jeden z klasyków polskiej kuchni. Wśród farszów dominują sery, mięsa czy kapusta, ale ciekawym połączeniem będzie kasza i mięso. Przepis prosto z bloga "Królestwo garów".

Składniki

Farsz:

  • 450 g mięsa gotowanego wołowego,
  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 250 g cebuli,
  • 120 g słoniny wędzonej,
  • 10 g grzybów suszonych (prawdziwki),
  • sól i pieprz,
  • 3 białka,

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżeczka do kawy soli,
  • 20 ml oleju,
  • ciepła woda – około 90-100 ml,
Przepis

Słoninę pokroić w kostkę, wytopić tłuszcz. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, pokruszone grzyby i dusić do miękkości. Kaszę ugotować według przepisu. Mięso zemleć. Wymieszać mięso, cebulę i kaszę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać lekko ubite białka. Wymieszać.

wp

Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło. Gdy ciasto "odpocznie", można lepić pierogi.

Ciasto rozwałkować, wycinać krążki wypełniać farszem i zlepiać. Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem oliwy – 2-3 łyżki. Gotować 3 minuty od zagotowania. Podawać z wody lub podsmażone.
Zobacz także: ogórki kiszone żurkiem - jedyne w swoim rodzaju

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
wp
wp