Pierogi z mięsem i kaszą
Pierogi to jeden z klasyków polskiej kuchni. Wśród farszów dominują sery, mięsa czy kapusta, ale ciekawym połączeniem będzie kasza i mięso. Przepis prosto z bloga "Królestwo garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Farsz:
- 450 g mięsa gotowanego wołowego,
- 200 g kaszy gryczanej,
- 250 g cebuli,
- 120 g słoniny wędzonej,
- 10 g grzybów suszonych (prawdziwki),
- sól i pieprz,
- 3 białka,
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej,
- 3 żółtka,
- 1 łyżeczka do kawy soli,
- 20 ml oleju,
- ciepła woda – około 90-100 ml,
Słoninę pokroić w kostkę, wytopić tłuszcz. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, pokruszone grzyby i dusić do miękkości. Kaszę ugotować według przepisu. Mięso zemleć. Wymieszać mięso, cebulę i kaszę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać lekko ubite białka. Wymieszać.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło. Gdy ciasto "odpocznie", można lepić pierogi.
Ciasto rozwałkować, wycinać krążki wypełniać farszem i zlepiać. Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem oliwy – 2-3 łyżki. Gotować 3 minuty od zagotowania. Podawać z wody lub podsmażone.
Zobacz także: ogórki kiszone żurkiem - jedyne w swoim rodzaju
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze