Prawdziwki
Borowik szlachetny, czyli grzyb zwany prawdziwkiem to rarytas wśród grzybów. Jego aromatyczny smak sprawia, że grzybowe dania nabierają zupełnie nowego charakteru.
Prawdziwek to grzyb jadalny o szerokich zastosowaniach w kuchniach europejskich. Nadaje się do bezpośredniego spożycia, a także marynowania, suszenia. Jego zastosowanie w kuchni jest szerokie.
Dzięki swoim walorom smakowym prawdziwki stały się najbardziej popularnymi i pożądanymi grzybami w polskiej kuchni. Sos z borowików to idealny dodatek do wielu tradycyjnych, mięsnych dań. Świetnie sprawdzają się w roli aromatycznych sosów oraz zup kremów. Podkreślą również smak tradycyjnego polskiego bigosu czy świątecznych pierogów.
Prawdziwek, poza walorami smakowymi, jest także źródłem wielu cennych wartości odżywczych oraz witamin A, B1 i B2.
Najczęściej występuje w lasach iglastych, szczególnie świerkowych i mieszanych. Rzadziej pojawia się w lasach liściastych. Największy wysyp tych grzybów przypada na wrzesień, październik i listopad.
Grzyb ten znany jest pod wieloma nazwami polskim, głównie o charakterze potocznym i ludowym. Współcześnie poza najczęściej stosowaną nazwą zwyczajową borowik szlachetny, do popularnych określeń gatunku należą: prawdziwek i borowik jadalny. Dawniej w języku polskim używano wielu określeń: borowik, grabak, grzyb borowy, grzyb majowy, grzyb prawdziwy, grzyb sprawiedliwy, grzyb właściwy, prawdzik.
Borowik szlachetny często mylony jest z innymi gatunkami borowików, do niedawna uważanymi raczej za jego odmiany. W Europie środkowej najłatwiej pomylić go z borowikiem ciemnobrązowym, który wygląda prawie identycznie jak borowik szlachetny. Jest także bardzo często mylony z goryczakiem żółciowym, powszechnie spotykanym w Polsce niejadalnym grzybem, który ma bardzo gorzki smak.
Borowiki uważane są za jedne z najbardziej wartościowych grzybów jadalnych. Wysoko cenione, szczególnie w postaci suszu, z uwagi na intensywny, wyjątkowo przyjemny, charakterystyczny aromat. Dodany do potraw nadaje im niepowtarzalny smak i zapach.