Okrągłe pierożki z mięsem. Idealne do barszczu
Zastanawiasz się, z czym podać czerwony barszczyk albo bulion? Zamiast tradycyjnych uszek albo krokietów proponujemy okrągłe pierożki z mięsem. Można je przygotować wcześniej i zamrozić. Świetnie smakują zarówno z wody, jak i przypieczone lub przysmażone z cebulką.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Ciasto:
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka cieplej wody
- 3/4 łyżeczki soli
Farsz:
- 250 g mięsa mielonego
- 1/2 szklanki posiekanej kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj jajko. Stopniowo wlewaj wodę. Wyrabiaj, aż ciasto przestanie się lepić do rąk. Ma być gładkie i elastyczne. Uformuj kulkę i odstaw. Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i kiszoną kapustę. Smaż przez chwilę. Dodaj mięso, dopraw solą i pieprzem. Rozwałkuj cienko ciasto. Szklanką wykrawaj okrągłe placki. Nałóż farsz na połowę wyciętych kółeczek z ciasta. Nakryj drugim plackiem. Widelcem dociśnij brzegi. Gotuj w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Zobacz wideo: Tradycyjna polska kuchnia
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze