Trwa ładowanie...
d2hy51f
d2hy51f

Okrągłe pierożki z mięsem. Idealne do barszczu

Przepis

Zastanawiasz się, z czym podać czerwony barszczyk albo bulion? Zamiast tradycyjnych uszek albo krokietów proponujemy okrągłe pierożki z mięsem. Można je przygotować wcześniej i zamrozić. Świetnie smakują zarówno z wody, jak i przypieczone lub przysmażone z cebulką.

4.4
(5 głosów)
Oceń:
d2hy51f
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okrągłe pierożki z mięsem. Idealne do barszczu
iStock
Okrągłe pierożki z mięsem. Idealne do barszczu
Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cieplej wody
  • 3/4 łyżeczki soli

Farsz:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki posiekanej kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Przepis

Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj jajko. Stopniowo wlewaj wodę. Wyrabiaj, aż ciasto przestanie się lepić do rąk. Ma być gładkie i elastyczne. Uformuj kulkę i odstaw. Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i kiszoną kapustę. Smaż przez chwilę. Dodaj mięso, dopraw solą i pieprzem. Rozwałkuj cienko ciasto. Szklanką wykrawaj okrągłe placki. Nałóż farsz na połowę wyciętych kółeczek z ciasta. Nakryj drugim plackiem. Widelcem dociśnij brzegi. Gotuj w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Zobacz wideo: Tradycyjna polska kuchnia

Okrągłe pierożki z mięsem. Idealne do barszczu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2hy51f

Podziel się opinią

6
2
Share
d2hy51f
d2hy51f

d2hy51f
d2hy51f
d2hy51f