Trwa ładowanie...
d4c87sd
d4c87sd

Sałatka na ciepło z brukselką i dynią Darii Ładochy

Przepis

Tak przygotowana brukselka posmakuje nawet tym, którzy do tej pory krzywili się na widok tego warzywa. Przepis pochodzi z bloga "Kulinarne Przygody Gatity".

4.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Rodzaj diety:
Okazja:
kulinarne przygody gatity
Składniki
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 500 g dyni
  • 4 szalotki lub 2 czerwone cebule
  • 300 g brukselki
  • 2 łyżeczki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 100 g orzechów pekan
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 200 g ugotowanej komosy ryżowej
Przepis

Żurawinę zalewamy ciepłą wodą. Dynię kroimy w plastry, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Brukselkę kroimy na pół, szalotki lub cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. W misce mieszamy przyprawy, wrzucamy do nich warzywa i wszystko dokładnie mieszamy. Warzywa wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na warzywach rozkładamy kawałeczki masła. Pieczemy w pierniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Po tym czasie dodajemy do warzyw odcedzone żurawiny, orzechy i polewamy syropem. Pieczmy przez 10 minut. Podajemy na ciepło z dodatkiem komosy ryżowej.

Sałatka na ciepło z brukselką i dynią Darii Ładochy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
6
Share
d4c87sd
d4c87sd
d4c87sd
d4c87sd
Więcej tematów
d4c87sd