Sałatka na ciepło z brukselką i dynią Darii Ładochy
Tak przygotowana brukselka posmakuje nawet tym, którzy do tej pory krzywili się na widok tego warzywa. Przepis pochodzi z bloga "Kulinarne Przygody Gatity".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 500 g dyni
- 4 szalotki lub 2 czerwone cebule
- 300 g brukselki
- 2 łyżeczki masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 100 g orzechów pekan
- 3 łyżki syropu z agawy
- 200 g ugotowanej komosy ryżowej
Żurawinę zalewamy ciepłą wodą. Dynię kroimy w plastry, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Brukselkę kroimy na pół, szalotki lub cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. W misce mieszamy przyprawy, wrzucamy do nich warzywa i wszystko dokładnie mieszamy. Warzywa wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na warzywach rozkładamy kawałeczki masła. Pieczemy w pierniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
Po tym czasie dodajemy do warzyw odcedzone żurawiny, orzechy i polewamy syropem. Pieczmy przez 10 minut. Podajemy na ciepło z dodatkiem komosy ryżowej.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze