Trwa ładowanie...
d8fqgxt
d8fqgxt

Muffiny z jarmużem. Słodka przekąska według Ewy Wachowicz

Przepis

Wypieki z dodatkiem warzyw stały się bardzo modne. Nie są trudne w przygotowaniu, a dzięki startym lub zblendowanym warzywom takim jak marchew, cukinia, fasola czy buraki są o wiele bardziej wartościowe. Dodatek jarzyn zapewnia również wypiekom wilgotność. Co powiecie na pyszne babeczki z jarmużem?

1.3
(4 głosy)
Oceń:
d8fqgxt
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Muffiny z jarmużem. Słodka przekąska według Ewy Wachowicz
Archiwum prywatne
Muffiny z jarmużem. Słodka przekąska według Ewy Wachowicz
Składniki
  • 50 g liści jarmużu
  • sok z ½ cytryny
  • 100 ml oleju arachidowo-rzepakowego
  • 2 jajka
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Lukier:

  • sok z ½ cytryny
  • cukier puder, ile zabierze
  • ¼ łyżeczki - kurkumy
Przepis
  • Liście jarmużu umyć, osuszyć i odsączyć z nadmiaru wody. Przełożyć do robota, wlać olej oraz sok z cytryny i zblendować.
  • Jajka wybić do miski. Wsypać cukier. Posolić i dobrze zmiksować. Gdy jaja zbieleją, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Uperfumować ekstraktem waniliowym.
  • Dodać jarmuż i wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach.
  • Ciasto przełożyć do foremek na babeczki (do 2/3 wysokości).
  • Piec przez 25 minut w temp. 180 st. C.
  • Po wystudzeniu udekorować lukrem (cukier utrzeć z sokiem z cytryny, zabarwić kurkumą).

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d8fqgxt
Muffiny z jarmużem. Słodka przekąska według Ewy Wachowicz
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
1
Share
d8fqgxt
d8fqgxt

d8fqgxt
d8fqgxt
d8fqgxt