Muffiny z jarmużem. Słodka przekąska według Ewy Wachowicz
Wypieki z dodatkiem warzyw stały się bardzo modne. Nie są trudne w przygotowaniu, a dzięki startym lub zblendowanym warzywom takim jak marchew, cukinia, fasola czy buraki są o wiele bardziej wartościowe. Dodatek jarzyn zapewnia również wypiekom wilgotność. Co powiecie na pyszne babeczki z jarmużem?
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
Lukier:
- sok z ½ cytryny
- cukier puder, ile zabierze
- ¼ łyżeczki - kurkumy
- Liście jarmużu umyć, osuszyć i odsączyć z nadmiaru wody. Przełożyć do robota, wlać olej oraz sok z cytryny i zblendować.
- Jajka wybić do miski. Wsypać cukier. Posolić i dobrze zmiksować. Gdy jaja zbieleją, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Uperfumować ekstraktem waniliowym.
- Dodać jarmuż i wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach.
- Ciasto przełożyć do foremek na babeczki (do 2/3 wysokości).
- Piec przez 25 minut w temp. 180 st. C.
- Po wystudzeniu udekorować lukrem (cukier utrzeć z sokiem z cytryny, zabarwić kurkumą).
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze