Muffiny z jarmużem. Słodka przekąska według Ewy Wachowicz
Wypieki z dodatkiem warzyw stały się bardzo modne. Nie są trudne w przygotowaniu, a dzięki startym lub zblendowanym warzywom takim jak marchew, cukinia, fasola czy buraki są o wiele bardziej wartościowe. Dodatek jarzyn zapewnia również wypiekom wilgotność. Co powiecie na pyszne babeczki z jarmużem?
Ewa Wachowicz
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Lukier:
- sok z ½ cytryny
- cukier puder, ile zabierze
- ¼ łyżeczki - kurkumy
Przepis
- Liście jarmużu umyć, osuszyć i odsączyć z nadmiaru wody. Przełożyć do robota, wlać olej oraz sok z cytryny i zblendować.
- Jajka wybić do miski. Wsypać cukier. Posolić i dobrze zmiksować. Gdy jaja zbieleją, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Uperfumować ekstraktem waniliowym.
- Dodać jarmuż i wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach.
- Ciasto przełożyć do foremek na babeczki (do 2/3 wysokości).
- Piec przez 25 minut w temp. 180 st. C.
- Po wystudzeniu udekorować lukrem (cukier utrzeć z sokiem z cytryny, zabarwić kurkumą).
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl