Makaron z łososiem i szpinakiem. Szybki i łatwy obiad na lato
Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", poleca przepis na makaron z łososiem wędzonym, szpinakiem i świeżymi ziołami. To doskonała propozycja na szybki, letni obiad.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 100 g łososia wędzonego
- 250 g makaronu np. świderki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g cukinii
- 3 garście świeżego szpinaku baby
- 1 cebula dymka
- pęczek świeżego koperku
- sól himalajska do smaku
- 2 szczypty mielonego pieprzu cytrynowego
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku
- 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
- garść zielonych oliwe (całych lub w plasterkach)
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
- Cukinię, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę, dodajemy cukinię i przesmażamy ją 5 min.
- Wlewamy śmietankę, podgrzewamy 3 min, następnie dodajemy odcedzony makaron i oliwki. Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i czarnym.
- Zdejmujemy z ognia, dokładamy szpinak, posiekany koperek, delikatnie mieszamy.
- Na sam koniec dodajemy kawałki łososia.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze