Zupa z wędzonym łososiem i pęczakiem. Najlepsza na wiosnę
Wiosną chętniej sięgamy po lżejsze dania. Świetnie sprawdzą się zupy, ale nie te zawiesiste, gęste, zabielane śmietaną, lecz delikatne, gotowane na warzywnych wywarach. Ala proponuje pyszną zupę z wędzonym łososiem i kaszą pęczak. Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie na blogu "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 300 g wędzonego łososia
- 1,5 litra bulionu warzywnego ugotowanego ze świeżych warzyw
- 1 szklanka pęczaku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 pory
- 1 cebula
- 1 pęczek rzodkiewek
- 3 ząbki czosnku
- kawałek skórki pomarańczowej
- zielona pietruszka lub szczypiorek
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Warzywa pokroić w kostkę, pęczak opłukać. W rondlu rozpuścić masło, włożyć cebulę, czosnek i zeszklić. Następnie dodać pozostałe warzywa: rzodkiewkę, selera, pora oraz wsypać pęczak. Smażyć na wolnym ogniu przez około 5-7 minut. Podlać szklanką bulionu, zagotować. Przelać wszystko do garnka z pozostałym bulionem (wcześniej przygotowanym). Dodać skórkę z pomarańczy, sól, pieprz i gotować ok. 35 minut.
Łososia pokroić na mniejsze kawałki, szczypiorek lub natkę posiekać. Dodać łososia do zupy, gotować 5 minut. Posypać szczypiorkiem i gotowe! Można podawać z bagietką czosnkową. Smakuje wyśmienicie.
Zobacz też: "Tradycyjnie Pyszne" z Natalią Paździor: przepis na bezę czekoladową
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze