Trwa ładowanie...
d21q2yy
d21q2yy

Zupa z wędzonym łososiem i pęczakiem. Najlepsza na wiosnę

Przepis

Wiosną chętniej sięgamy po lżejsze dania. Świetnie sprawdzą się zupy, ale nie te zawiesiste, gęste, zabielane śmietaną, lecz delikatne, gotowane na warzywnych wywarach. Ala proponuje pyszną zupę z wędzonym łososiem i kaszą pęczak. Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie na blogu "Gotuj ze mną".

1.8
(14 głosów)
Oceń:
d21q2yy
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
Gotuj ze mną
Składniki
  • 300 g wędzonego łososia
  • 1,5 litra bulionu warzywnego ugotowanego ze świeżych warzyw
  • 1 szklanka pęczaku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek skórki pomarańczowej
  • zielona pietruszka lub szczypiorek
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
Przepis

Warzywa pokroić w kostkę, pęczak opłukać. W rondlu rozpuścić masło, włożyć cebulę, czosnek i zeszklić. Następnie dodać pozostałe warzywa: rzodkiewkę, selera, pora oraz wsypać pęczak. Smażyć na wolnym ogniu przez około 5-7 minut. Podlać szklanką bulionu, zagotować. Przelać wszystko do garnka z pozostałym bulionem (wcześniej przygotowanym). Dodać skórkę z pomarańczy, sól, pieprz i gotować ok. 35 minut.

Łososia pokroić na mniejsze kawałki, szczypiorek lub natkę posiekać. Dodać łososia do zupy, gotować 5 minut. Posypać szczypiorkiem i gotowe! Można podawać z bagietką czosnkową. Smakuje wyśmienicie.

Zobacz też: "Tradycyjnie Pyszne" z Natalią Paździor: przepis na bezę czekoladową

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa z wędzonym łososiem i pęczakiem. Najlepsza na wiosnę
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d21q2yy

Podziel się opinią

4
22
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d21q2yy
d21q2yy
d21q2yy
d21q2yy
d21q2yy