Jajka zapiekane z łososiem. Smakowity sposób na szybką kolację
Jajka w kokilkach to propozycja na szybką kolację lub efektowną przystawkę na przyjęciu, przed daniem głównym. Możesz je przygotować z dowolnymi dodatkami np. szpinakiem, pomidorkami czy papryką. Będą wyśmienite.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 jajka
- ok. 150 g łososia wędzonego
- 4 łyżki śmietany 30 proc.
- sól, pieprz
- masło
- chleb razowy do podania
Przepis
- Kokilki smarujemy masłem, wykładamy dno kawałkami łososia.
- Wbijamy jajko delikatnie, żeby nie uszkodzić żółtka. Zalewamy łyżką śmietany, lekko solimy i pieprzymy (jeśli łosoś jest słony, możemy w ogóle zrezygnować z soli).
- Wstawiamy kokilki do blaszki wypełnionej wodą. Nastawiamy piekarnik na 170 st. i pieczemy ok. 15 min, aż białko się zetnie (żółtko powinno pozostać lekko płynne).
- Podajemy z chlebem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl