Kurczak w cebuli
Pyszny sposób na przyrządzenie kurczaka. Do tego dania najlepiej użyć pałek, podudzia i skrzydełek. Potrawa jest czasochłonna, ale smak wynagradza włożony trud i cierpliwość. Tak zrobiony kurczak świetnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami, ryżem albo kaszą.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 pałki
- 2 podudzia
- 2 filety
- 3 łyżki masła
- 1 kg cebuli, poszatkowanej w piórka
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 2 szklanki bulionu z kurczaka lub wołowego
- 2 łyżki dobrej jakości octu balsamicznego
- 2 łyżki musztardy Dijon
- sól, pieprz
Części kurczaka natrzyj solą i pieprzem, odstaw. Na dużej patelni roztop masło i dodaj poszatkowaną w piórka cebulę. Przykryj i zmniejsz gaz. Duś około godziny. Cebula w tym czasie ładnie zmięknie i zbrązowieje, co nada potem ładny kolor całej potrawie. Podczas duszenia warto co jakiś czas przemieszać cebulę. Po godzinie duszenia dodaj do cebuli tymianek, rozgnieciony czosnek oraz mąkę. Wymieszaj i odsmażaj wszystko razem przez ok. 2 minuty. Odstaw patelnię z ognia. Na drugiej dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż z dwóch stron na złoty kolor kurczaka. Około 4 minut z każdej strony. Wlej do kurczaka przygotowany bulion, dodaj ocet balsamiczny oraz musztardę. Wymieszaj i gotuj około 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie dodaj przygotowaną wcześniej cebulkę i ponownie wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu do momentu zgęstnienia sosu.
Zobacz także: przepyszne steki wieprzowe w estragonie
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze