Kotlety z indyka w sezamie
Indyk to świetna alternatywa dla kurczaka. Warto jednak odpowiednio przygotować to mięso, aby nie wyszło suche i bez smaku. Doskonałym sposobem będzie zrobienie go w sezamowej panierce. Przepis prosto z bloga "Kulinarna maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- kotletów z indyka (400 g)
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- sól, pieprz
- 5 łyżeczek musztardy
- 6 łyżek sezamu
- 3 łyżki sezamu czarnego
- olej kokosowy do smażenia
Kotlety lekko rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy po jednej stronie musztardą. Po jednej płaskiej łyżeczce na każdego kotleta. Do głębokiego talerza wbijamy jajko i dodajemy mleko, mieszamy widelcem. Do drugiego talerza wsypujemy sezam, mieszamy. Każdego kotleta zanurzamy w jajku, a następnie obtaczamy w sezamie. Smażymy kotlety na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym na niewielkim ogniu, na rumiano z dwóch stron. Podajemy z ulubioną sałatką, ziemniakami czy ryżem. Mogą także wylądować na kanapce z liściem sałaty i warzywami.
Zobacz także: sernik z czekoladową kruszonką
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze