Trwa ładowanie...
d1jlj3m
d1jlj3m

Kotlety z indyka w sezamie

Przepis

Indyk to świetna alternatywa dla kurczaka. Warto jednak odpowiednio przygotować to mięso, aby nie wyszło suche i bez smaku. Doskonałym sposobem będzie zrobienie go w sezamowej panierce. Przepis prosto z bloga "Kulinarna maniusia".

3.0
(16 głosów)
Oceń:
d1jlj3m
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

 Kotlety z indyka w sezamie
www.kulinarnamaniusia.pl
Kotlety z indyka w sezamie
Składniki
  • kotletów z indyka (400 g)
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • sól, pieprz
  • 5 łyżeczek musztardy
  • 6 łyżek sezamu
  • 3 łyżki sezamu czarnego
  • olej kokosowy do smażenia
Przepis

Kotlety lekko rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy po jednej stronie musztardą. Po jednej płaskiej łyżeczce na każdego kotleta. Do głębokiego talerza wbijamy jajko i dodajemy mleko, mieszamy widelcem. Do drugiego talerza wsypujemy sezam, mieszamy. Każdego kotleta zanurzamy w jajku, a następnie obtaczamy w sezamie. Smażymy kotlety na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym na niewielkim ogniu, na rumiano z dwóch stron. Podajemy z ulubioną sałatką, ziemniakami czy ryżem. Mogą także wylądować na kanapce z liściem sałaty i warzywami.
Zobacz także: sernik z czekoladową kruszonką

d1jlj3m
Kotlety z indyka w sezamie
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

32
10
Share
d1jlj3m
d1jlj3m

d1jlj3m
d1jlj3m
d1jlj3m