Frittelle di riso – toskańskie pączki ryżowe
Frittelle di riso to popularne w Toskanii słodkie ryżowe kulki smażone w głębokim tłuszczu. Zazwyczaj przygotowuje się je w okresie karnawału.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 150 g ryżu do risotto, np. carnaroli
- ok. 200 ml wody
- ok. 200 ml mleka kokosowego
- 40 g ksylitolu
- 15 g masła ghee lub innego klarowanego
- 10 g mąki z sorgo lub ryżowej
- 5 g skrobi ziemniaczanej
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka rumu – opcjonalnie
- szczypta soli
- tłuszcz do głębokiego smażenia
- Ryż gotujemy w mieszance wody i mleka kokosowego, do ciepłego dodajemy masło. Jabłko kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach – u mnie kosteczka.
- W misce umieszczamy ryż, możemy go lekko rozdrobnić, następnie dodajemy mąki, ksylitol, sól, żółtko, jabłko. Dokładnie mieszamy.
- Dokładamy pianę ubitą z białka, delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami.
- Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Obsuszamy na papierowym ręczniku.
- Podajemy ciepłe, wcześniej posypując cukrem pudrem lub sproszkowanym ksylitolem.
Przepis pochodzi z książki Agnieszki Bednarskiej "Chleb bezglutenowy i inne wypieki"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze