Trwa ładowanie...
d1g78ng

Frittelle di riso – toskańskie pączki ryżowe

Przepis

Frittelle di riso to popularne w Toskanii słodkie ryżowe kulki smażone w głębokim tłuszczu. Zazwyczaj przygotowuje się je w okresie karnawału.

d1g78ng
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 150 g ryżu do risotto, np. carnaroli
  • ok. 200 ml wody
  • ok. 200 ml mleka kokosowego
  • 40 g ksylitolu
  • 15 g masła ghee lub innego klarowanego
  • 10 g mąki z sorgo lub ryżowej
  • 5 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczka rumu – opcjonalnie
  • szczypta soli
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
Przepis
  • Ryż gotujemy w mieszance wody i mleka kokosowego, do ciepłego dodajemy masło. Jabłko kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach – u mnie kosteczka.
  • W misce umieszczamy ryż, możemy go lekko rozdrobnić, następnie dodajemy mąki, ksylitol, sól, żółtko, jabłko. Dokładnie mieszamy.
  • Dokładamy pianę ubitą z białka, delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami.
  • Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki.
  • Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Obsuszamy na papierowym ręczniku.
  • Podajemy ciepłe, wcześniej posypując cukrem pudrem lub sproszkowanym ksylitolem.

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Bednarskiej "Chleb bezglutenowy i inne wypieki"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Frittelle di riso – toskańskie pączki ryżowe
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1g78ng
d1g78ng
d1g78ng
d1g78ng
d1g78ng
Więcej tematów
d1g78ng