Trwa ładowanie...
d322i7d
11-07-2021 12:48

Frittelle di riso – toskańskie pączki ryżowe

Przepis

Frittelle di riso to popularne w Toskanii słodkie ryżowe kulki smażone w głębokim tłuszczu. Zazwyczaj przygotowuje się je w okresie karnawału.

d322i7d
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 150 g ryżu do risotto, np. carnaroli
  • ok. 200 ml wody
  • ok. 200 ml mleka kokosowego
  • 40 g ksylitolu
  • 15 g masła ghee lub innego klarowanego
  • 10 g mąki z sorgo lub ryżowej
  • 5 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżeczka rumu – opcjonalnie
  • szczypta soli
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
Przepis
  • Ryż gotujemy w mieszance wody i mleka kokosowego, do ciepłego dodajemy masło. Jabłko kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach – u mnie kosteczka.
  • W misce umieszczamy ryż, możemy go lekko rozdrobnić, następnie dodajemy mąki, ksylitol, sól, żółtko, jabłko. Dokładnie mieszamy.
  • Dokładamy pianę ubitą z białka, delikatnie łączymy z pozostałymi składnikami.
  • Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki.
  • Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Obsuszamy na papierowym ręczniku.
  • Podajemy ciepłe, wcześniej posypując cukrem pudrem lub sproszkowanym ksylitolem.

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Bednarskiej "Chleb bezglutenowy i inne wypieki"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Frittelle di riso – toskańskie pączki ryżowe
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d322i7d
d322i7d
d322i7d
d322i7d
Więcej tematów
d322i7d

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj