WP

Czar PRL-u. Sentymentalny wtorek: ozorki w sosie chrzanowym - Przepis

Trwa ładowanie...
Ozorki w sosie chrzanowym 123RF
Podziel się

Obecnie podroby trakowane są jako mięso drugiej kategorii. Dziś w ramach cyklu "Sentymentalny wtorek" chcemy odczarować ten sterotyp i przygotowaliśmy ozorki w sosie chrzanowym. Podroby dominowały na stołach w okresie PRL-u. Czas, aby powróciły na nasz stół w przepysznym wydaniu.

Składniki
  • 4 ozorki wieprzowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 cebuli
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz ziarnisty
  • sól

Sos:

  • 4 łyżki chrzanu
  • 50 ml gęstej śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki mąki
  • cukier, sól i pieprz
WP
Przepis

Ozory należy dokładnie umyć i usunąć ślinianki z obu stron. Następnie zaleć je wrzątkiem. Po czym wrzucić wszystkie dodatki: seler, pietruszkę, marchew, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz sól i gotować przez ok. 1,5 h. Trzeba pamiętać o zebraniu pływających szumowin. Później wyjąć ozory z wywaru, zanurzyć w zimnej wodzie i obrać ze skórki.

W kolejnym kroku rozrabia się mąkę z odrobiną wody, po czym wlewa do wywaru, w którym gotowały się ozorki. Później trzeba gotować na małym ogniu, jednocześnie mieszając. Wrzucić chrzan i doprawić cukrem, solą i pieprzem. Ozory trzeba pokroić w grube plastry i włożyć do gotującego się sosu. Trzymać na ogniu przez ok. 5 minut i wlać gęstą śmietankę.

Ozorki można podawać z knedlami i kiszonymi grzybami.

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP