Trwa ładowanie...
d4fhnk3
d4fhnk3

Ciasto z jabłkami i kruszonką. Wilgotne i aromatyczne

Przepis

Pyszne ciasto z jabłkami idealne na jesienne dni. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, nie musimy nawet używać miksera. Wspaniale wygląda i cudownie pachnie. Jest wilgotne, orzechowe, z dużą ilością korzennych przypraw i maślną, chrupiącą, kruszonką. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".

Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Ciasto z jabłkami i kruszonką. Wilgotne i aromatyczne
123RF
Składniki

Ciasto:

  • 3 duże jajka
  • 220 ml oleju
  • 170 ml maślanki
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem z wanilią lub cukrem wanilinowym)
  • 450 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 350 g pokrojonych na kawałeczki jabłek, bez skórki i gniazda nasiennego (około 2 i 1/2 jabłka)

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 80 g cukru (użyłam brązowego, można dać dowolny)
  • 80 g masła (jeśli kruszonka będzie sypka/sucha, to można dodać jeszcze około 20 g masła)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Przepis
  • Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, masło, cynamon i rękoma zagnieść kruszonkę, odstawić.

Ciasto:

  • Do miski wbić jajka, dodać olej, maślankę, cukier, wanilię i wymieszać rózgą lub szpatułką do połączenia składników.
  • W drugiej misce wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy.
  • Mąkę z przyprawami przesiać do mokrych składników i wymieszać dość energicznie szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać). Dodać orzechy, jabłka i krótko wymieszać szpatułką.
  • Gotowe ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia 30cm x 12cm lub 35cm x 12cm, wyrównać.
  • Wierzch posypać kruszonką.
  • Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180st. funkcji góra-ół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Ostudzone ciasto można ostrożnie wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia.
Ciasto z jabłkami i kruszonką. Wilgotne i aromatyczne
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d4fhnk3
d4fhnk3
d4fhnk3
d4fhnk3
Więcej tematów
d4fhnk3