Ciasto z jabłkami i kruszonką. Wilgotne i aromatyczne
Pyszne ciasto z jabłkami idealne na jesienne dni. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, nie musimy nawet używać miksera. Wspaniale wygląda i cudownie pachnie. Jest wilgotne, orzechowe, z dużą ilością korzennych przypraw i maślną, chrupiącą, kruszonką. Przepis z bloga "Mała Cukierenka".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Ciasto:
- 3 duże jajka
- 220 ml oleju
- 170 ml maślanki
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić cukrem z wanilią lub cukrem wanilinowym)
- 450 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
- 3 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
- 350 g pokrojonych na kawałeczki jabłek, bez skórki i gniazda nasiennego (około 2 i 1/2 jabłka)
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 80 g cukru (użyłam brązowego, można dać dowolny)
- 80 g masła (jeśli kruszonka będzie sypka/sucha, to można dodać jeszcze około 20 g masła)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, masło, cynamon i rękoma zagnieść kruszonkę, odstawić.
Ciasto:
- Do miski wbić jajka, dodać olej, maślankę, cukier, wanilię i wymieszać rózgą lub szpatułką do połączenia składników.
- W drugiej misce wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy.
- Mąkę z przyprawami przesiać do mokrych składników i wymieszać dość energicznie szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać). Dodać orzechy, jabłka i krótko wymieszać szpatułką.
- Gotowe ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia 30cm x 12cm lub 35cm x 12cm, wyrównać.
- Wierzch posypać kruszonką.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180st. funkcji góra-ół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Ostudzone ciasto można ostrożnie wyjąć z blaszki i zdjąć papier do pieczenia.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze