Trwa ładowanie...
dbd2pjh
dbd2pjh

Chleb pszenny z otrębami

Przepis

Do wyrabiania ciasta może nam posłużyć robot kuchenny albo specjalne szpatułki z twardego plastiku zwane skrobkami. Jednak najlepszym narzędziem zawsze będą własne ręce.

1.5
(2 głosy)
Oceń:
dbd2pjh
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Chleb pszenny z otrębami
123
Składniki
  • 150 g otrębów pszennych
  • 100 g słonecznika łuskanego
  • ok. 2 kg mąki pszennej
  • 300 ml piwa jasnego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka soli
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 400 ml wody
  • 400 ml mleka
Przepis

Do dużej miski wsypujemy otręby pszenne, proszek do pieczenia, sól, cukier, paprykę oraz drożdże. Wlewamy piwo, olej, dodajemy jajko. Mieszamy dokładnie trzepaczką i odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce. Wodę mieszamy z mlekiem. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, mieszając dolewamy partiami wodę i wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto (tak, aby ciasto ciasto odklejało się od dłoni) odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zwiększyło objętość dwukrotnie (ok. 30 minut). Ciasto wyjmujemy z miski. Na stolnicy wyrabiamy ciasto jeszcze ok. 5 minut. Dzielimy je na równe części (ok. 500 g), wkładamy do aluminiowych foremek (lekko posmarowane oliwą i posypane mąką pszenną). Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut). W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Chlebek pieczemy przez ok.30-40 minut. Pod koniec pieczenia smarujemy chlebek roztrzepanym jajkiem i posypujemy łuskanym słonecznikiem.

Przepis dodał użytkownik buciol78

Chleb pszenny z otrębami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
dbd2pjh

Podziel się opinią

Share
dbd2pjh
dbd2pjh
dbd2pjh
dbd2pjh
dbd2pjh