Chleb pszenny z otrębami
Chleb pszenny to bardzo prosty przepis na pyszne śniadanie. Do wyrabiania ciasta może nam posłużyć robot kuchenny albo specjalne szpatułki z twardego plastiku zwane skrobkami. Jednak najlepszym narzędziem zawsze będą własne ręce.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Do dużej miski wsypujemy otręby pszenne, proszek do pieczenia, sól, cukier, paprykę oraz drożdże. Wlewamy piwo, olej, dodajemy jajko. Mieszamy dokładnie trzepaczką i odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce. Wodę mieszamy z mlekiem.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, mieszając dolewamy partiami wodę i wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto (tak, aby ciasto ciasto odklejało się od dłoni) odstawiamy w ciepłe miejsce, aby zwiększyło objętość dwukrotnie (ok. 30 minut).
Ciasto wyjmujemy z miski. Na stolnicy wyrabiamy ciasto jeszcze ok. 5 minut. Dzielimy je na równe części (ok. 500 g), wkładamy do aluminiowych foremek (lekko posmarowane oliwą i posypane mąką pszenną).
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut). W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Chlebek pieczemy przez ok.30-40 minut. Pod koniec pieczenia smarujemy chlebek roztrzepanym jajkiem i posypujemy łuskanym słonecznikiem.
Przepis dodał użytkownik buciol78
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze