Drożdże. Jakie mają właściwości i zastosowanie w kuchni?

"Rośniesz jak na drożdżach!" – zwykły mawiać nasze babcie i miały sporo racji. To właśnie dzięki drożdżom można tworzyć niezwykłe, puszyste wypieki oraz innego rodzaju produkty spożywcze. Drożdże zawierają też wiele wartościowych składników. O czym mowa i jaka jest ich rola w kuchni? Wszystko wam wyjaśnię.

Drożdże kupicie niemal w każdym sklepie spożywczym albo ekologicznym
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Szerokie zastosowanie drożdży piekarniczych

Czym są tak zwane drożdże piekarnicze? To mikroorganizmy wykorzystywane nie tylko w produkcji żywności, ale też przy produkcji suplementów oraz w profilaktyce chorób i ich leczenia. Istnieje wiele nazw, którymi określane są drożdże piekarnicze. Niektórzy nazywają je piwnymi, inni zaś szlachetnymi. Drożdże te charakteryzują się wysoką zawartością enzymów rozkładających cukry.

Najczęściej wykorzystujemy drożdże do wypieku ciast. To dzięki nim ma ono charakterystyczną strukturę i doskonały smak. Oczywiście nie można też zapominać o tym, że używane są też przy produkcji różnych rodzajów alkoholu. Wlicza się w to nie tylko piwo, ale też wódka, a nawet wino.

Jeśli chodzi o dostępność, to jak zapewne wiecie, drożdże kupicie niemal w każdym sklepie spożywczym albo ekologicznym. Nie kosztują dużo, a są jednym z najbardziej przydatnych (i naturalnych!) produktów.

Zobacz też: Na co pomaga kąpiel z drożdży?

Jakie właściwości wykazują drożdże?

Drożdże to bogate źródło witamin i minerałów, z czego wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy! Przede wszystkim pełno w nich witamin z grupy B. Oprócz tego znajdziemy w nich na przykład biotynę, czyli witaminę H. Jest ona bardzo istotna, jeśli chodzi o sprawne działanie określonych enzymów w naszym organizmie.

Właśnie ze względu na prozdrowotne właściwości, na rynku można kupić wiele różnego rodzaju suplementów diety, które poprawiają stan naszego zdrowia. Nie wszyscy wiedzą, że drożdże wykorzystywane są także… w kosmetyce! Preparaty, które je zawierają, polecane są zwłaszcza osobom, które mają różnego rodzaju problemy skórne. Polecane są przede wszystkim młodym ludziom, którzy zmagają się trądzikiem i niedoborami cynku.

Jeszcze przed wieloma laty wykorzystywano drożdże w leczeniu oparzeń, a nawet owrzodzeń. Niektórzy uważają nawet, że specjalne emulsje z ich dodatkiem pomogą zmniejszyć, albo całkowicie pozbyć się rozstępów. Krótko mówiąc: jeśli chcemy cieszyć się zdrową skórą i jędrnym ciałem, to warto włączyć drożdże do swojej diety. Albo dodając je do wykonywanych przez siebie potraw albo też w formie suplementów diety.

Wypieki z wykorzystaniem drożdży

Bardzo często decyduję się na wykonywanie różnego rodzaju przepisów z wykorzystaniem drożdży. To właśnie dzięki nim jest to po prostu stosunkowo łatwe, a przygotowywane przeze mnie potrawy smakują doskonale. Najlepiej postawić na te proste i sprawdzone, jak na przykład bułeczki maślane, które uwielbia cała moja rodzina. Nie wiecie jak je zrobić? Zerknijcie na poniższy przepis!

Przepis na bułeczki maślane
Niezbędne składniki:

  • 40 g - drożdży
  • ½ szklanki - cukru
  • 1 łyżka - cukru waniliowego
  • 1 szklanka - mleka
  • 2 - żółtka
  • 70 g - masła
  • 600 g - mąki
  • szczypta soli
  • 2 - białka
  • czarnuszka

Opis przygotowania:
Do naczynia wkruszyć drożdże, dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka, wlać 125 ml mleka. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Dolać roztopione masło, dodać przesianą mąkę, resztę mleka i sól. Wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Uformować bułeczki, ułożyć na blasze. Wierzch posmarować białkiem, posypać czarnuszką. Piec przez 25 minut w temp. 200 st. C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory