Drożdże. Jakie mają właściwości i zastosowanie w kuchni?
"Rośniesz jak na drożdżach!" – zwykły mawiać nasze babcie i miały sporo racji. To właśnie dzięki drożdżom można tworzyć niezwykłe, puszyste wypieki oraz innego rodzaju produkty spożywcze. Drożdże zawierają też wiele wartościowych składników. O czym mowa i jaka jest ich rola w kuchni? Wszystko wam wyjaśnię.
Szerokie zastosowanie drożdży piekarniczych
Czym są tak zwane drożdże piekarnicze? To mikroorganizmy wykorzystywane nie tylko w produkcji żywności, ale też przy produkcji suplementów oraz w profilaktyce chorób i ich leczenia. Istnieje wiele nazw, którymi określane są drożdże piekarnicze. Niektórzy nazywają je piwnymi, inni zaś szlachetnymi. Drożdże te charakteryzują się wysoką zawartością enzymów rozkładających cukry.
Jeśli chodzi o dostępność, to jak zapewne wiecie, drożdże kupicie niemal w każdym sklepie spożywczym albo ekologicznym. Nie kosztują dużo, a są jednym z najbardziej przydatnych (i naturalnych!) produktów.
Zobacz też: Na co pomaga kąpiel z drożdży?
Jakie właściwości wykazują drożdże?
Drożdże to bogate źródło witamin i minerałów, z czego wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy! Przede wszystkim pełno w nich witamin z grupy B. Oprócz tego znajdziemy w nich na przykład biotynę, czyli witaminę H. Jest ona bardzo istotna, jeśli chodzi o sprawne działanie określonych enzymów w naszym organizmie.
Właśnie ze względu na prozdrowotne właściwości, na rynku można kupić wiele różnego rodzaju suplementów diety, które poprawiają stan naszego zdrowia. Nie wszyscy wiedzą, że drożdże wykorzystywane są także… w kosmetyce! Preparaty, które je zawierają, polecane są zwłaszcza osobom, które mają różnego rodzaju problemy skórne. Polecane są przede wszystkim młodym ludziom, którzy zmagają się trądzikiem i niedoborami cynku.
Jeszcze przed wieloma laty wykorzystywano drożdże w leczeniu oparzeń, a nawet owrzodzeń. Niektórzy uważają nawet, że specjalne emulsje z ich dodatkiem pomogą zmniejszyć, albo całkowicie pozbyć się rozstępów. Krótko mówiąc: jeśli chcemy cieszyć się zdrową skórą i jędrnym ciałem, to warto włączyć drożdże do swojej diety. Albo dodając je do wykonywanych przez siebie potraw albo też w formie suplementów diety.
Wypieki z wykorzystaniem drożdży
Bardzo często decyduję się na wykonywanie różnego rodzaju przepisów z wykorzystaniem drożdży. To właśnie dzięki nim jest to po prostu stosunkowo łatwe, a przygotowywane przeze mnie potrawy smakują doskonale. Najlepiej postawić na te proste i sprawdzone, jak na przykład bułeczki maślane, które uwielbia cała moja rodzina. Nie wiecie jak je zrobić? Zerknijcie na poniższy przepis!
Przepis na bułeczki maślane
Niezbędne składniki:
- 40 g - drożdży
- ½ szklanki - cukru
- 1 łyżka - cukru waniliowego
- 1 szklanka - mleka
- 2 - żółtka
- 70 g - masła
- 600 g - mąki
- szczypta soli
- 2 - białka
- czarnuszka
Opis przygotowania:
Do naczynia wkruszyć drożdże, dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka, wlać 125 ml mleka. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Dolać roztopione masło, dodać przesianą mąkę, resztę mleka i sól. Wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Uformować bułeczki, ułożyć na blasze. Wierzch posmarować białkiem, posypać czarnuszką. Piec przez 25 minut w temp. 200 st. C.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl