Drożdże. Jakie mają właściwości i zastosowanie w kuchni?

"Rośniesz jak na drożdżach!" – zwykły mawiać nasze babcie i miały sporo racji. To właśnie dzięki drożdżom można tworzyć niezwykłe, puszyste wypieki oraz innego rodzaju produkty spożywcze. Drożdże zawierają też wiele wartościowych składników. O czym mowa i jaka jest ich rola w kuchni? Wszystko wam wyjaśnię.

Drożdże kupicie niemal w każdym sklepie spożywczym albo ekologicznym
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Szerokie zastosowanie drożdży piekarniczych

Czym są tak zwane drożdże piekarnicze? To mikroorganizmy wykorzystywane nie tylko w produkcji żywności, ale też przy produkcji suplementów oraz w profilaktyce chorób i ich leczenia. Istnieje wiele nazw, którymi określane są drożdże piekarnicze. Niektórzy nazywają je piwnymi, inni zaś szlachetnymi. Drożdże te charakteryzują się wysoką zawartością enzymów rozkładających cukry.

Najczęściej wykorzystujemy drożdże do wypieku ciast. To dzięki nim ma ono charakterystyczną strukturę i doskonały smak. Oczywiście nie można też zapominać o tym, że używane są też przy produkcji różnych rodzajów alkoholu. Wlicza się w to nie tylko piwo, ale też wódka, a nawet wino.

Jeśli chodzi o dostępność, to jak zapewne wiecie, drożdże kupicie niemal w każdym sklepie spożywczym albo ekologicznym. Nie kosztują dużo, a są jednym z najbardziej przydatnych (i naturalnych!) produktów.

Zobacz też: Na co pomaga kąpiel z drożdży?

Jakie właściwości wykazują drożdże?

Drożdże to bogate źródło witamin i minerałów, z czego wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy! Przede wszystkim pełno w nich witamin z grupy B. Oprócz tego znajdziemy w nich na przykład biotynę, czyli witaminę H. Jest ona bardzo istotna, jeśli chodzi o sprawne działanie określonych enzymów w naszym organizmie.

Właśnie ze względu na prozdrowotne właściwości, na rynku można kupić wiele różnego rodzaju suplementów diety, które poprawiają stan naszego zdrowia. Nie wszyscy wiedzą, że drożdże wykorzystywane są także… w kosmetyce! Preparaty, które je zawierają, polecane są zwłaszcza osobom, które mają różnego rodzaju problemy skórne. Polecane są przede wszystkim młodym ludziom, którzy zmagają się trądzikiem i niedoborami cynku.

Jeszcze przed wieloma laty wykorzystywano drożdże w leczeniu oparzeń, a nawet owrzodzeń. Niektórzy uważają nawet, że specjalne emulsje z ich dodatkiem pomogą zmniejszyć, albo całkowicie pozbyć się rozstępów. Krótko mówiąc: jeśli chcemy cieszyć się zdrową skórą i jędrnym ciałem, to warto włączyć drożdże do swojej diety. Albo dodając je do wykonywanych przez siebie potraw albo też w formie suplementów diety.

Wypieki z wykorzystaniem drożdży

Bardzo często decyduję się na wykonywanie różnego rodzaju przepisów z wykorzystaniem drożdży. To właśnie dzięki nim jest to po prostu stosunkowo łatwe, a przygotowywane przeze mnie potrawy smakują doskonale. Najlepiej postawić na te proste i sprawdzone, jak na przykład bułeczki maślane, które uwielbia cała moja rodzina. Nie wiecie jak je zrobić? Zerknijcie na poniższy przepis!

Przepis na bułeczki maślane
Niezbędne składniki:

  • 40 g - drożdży
  • ½ szklanki - cukru
  • 1 łyżka - cukru waniliowego
  • 1 szklanka - mleka
  • 2 - żółtka
  • 70 g - masła
  • 600 g - mąki
  • szczypta soli
  • 2 - białka
  • czarnuszka

Opis przygotowania:
Do naczynia wkruszyć drożdże, dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka, wlać 125 ml mleka. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Dolać roztopione masło, dodać przesianą mąkę, resztę mleka i sól. Wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Uformować bułeczki, ułożyć na blasze. Wierzch posmarować białkiem, posypać czarnuszką. Piec przez 25 minut w temp. 200 st. C.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie