Chlebki gryczane w stylu indyjskim
Inspirowane kuchnią indyjską gryczane chlebki będą doskonałym dodatkiem do curry. Jednak świetnie smakują też z ziołowym masłem. Przepis jest banalnie prosty.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 140 g mąki gryczanej niepalonej
- 115 ml wody
- szczypta soli
- szczypta suszonego tymianku
- tłuszcz do głębokiego smażenia
- W misce łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy wodę, mieszamy do powstania zwartej kuli – ciasto nie może być za miękkie.
- Deskę podsypujemy delikatnie mąką gryczaną, formujemy dłońmi cienkie placuszki.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 10 sekund, odwracając w międzyczasie na drugą stronę. Wyjmujemy i osuszamy na ręczniku papierowym lub durszlaku.
Przepis pochodzi z książki Agnieszki Bednarskiej "Chleb bezglutenowy i inne wypieki"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze