Chińska zupa pełna smaku i aromatu
Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula", poleca swój przepis na aromatyczną chińską zupę. Jest to smakowita alternatywa dla klasycznego rosołu. Dzięki sporej zawartości przypraw, zupa doskonale rozgrzewa i poprawia nastrój.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- pierś kurczaka
- sól, pieprz
- papryka słodka i ostra
- 2 średnie marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- ok. 10 cm pora
- makaron ramen
- sos sojowy jasny i ciemny
- sos teriyaki
- olej sezamowy
- gruby szczypior do dekoracji
Wszystkie składniki pokroić w cienkie paseczki. Warzywa zeszklić na oleju najlepiej w garnku, następnie przełożyć do miseczki i odstawić na później. W tym samym garnku usmażyć mięso na oleju sezamowym. Do usmażonego mięsa wrzucić wcześniej usmażone warzywa i wymieszać. Następnie dolać wodę i wszystkie sosy do smaku. Gdy warzywa będą miękkie, wrzucić makaron i gotować jeszcze chwilę. Zupa najlepiej smakuje z dodatkiem grubego szczypiorku i chili.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze