Obiad w azjatyckim stylu. Chińszczyzna z makaronem

Makaron z indykiem i warzywami doprawiony orientalnymi przyprawami to pomysł na ekspresowy obiad. Przepis poleca autorka bloga "Dziękuję, było pyszne".

Obiad w azjatyckim stylu. Chińszczyzna z makaronemObiad w azjatyckim stylu. Chińszczyzna z makaronem
Karolina Osica

Składniki

  • 300 g piersi z indyka
  • 400 g warzyw mieszanki orientalnej (mrożonej – z kiełkami fasoli mung, grzybami mun, pędami bambusa, porem lub cebulą – jeśli w składzie nie ma choć jednego z tych dwóch ostatnich musicie dodać sami)
  • makaron pszenny błyskawiczny (u mnie typu wonton)
  • 3 cm imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • pół ostrej papryczki
  • łyżka mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki oleju

Przepis

Mięso kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzanego woka z olejem. Dodajemy sól, pieprz, mieszamy i smażymy około 2 minut. Dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę imbir, ostrą papryczkę. Następnie wrzucamy mieszankę orientalną. Mieszamy. Smażymy 2 minuty. Teraz do zimnej wody dodajemy sosu sojowego, łyżkę mąki ryżowej. Bardzo dokładnie mieszamy, by powstała gładka konsystencja. Wlewamy do woka. Mieszamy całość. Dusimy około 3-5 minut w zależności od preferencji miękkości warzyw/ redukcji sosu. Pod koniec duszenia sosik ładnie oblepi wszystkie składniki. W czasie duszenia gotujemy wodę i zalewamy makaron, przykrywamy. Po 3-5 minutach (czas oczekiwania zależny od opisu na opakowaniu) odcedzamy makaron i dodajemy do woka. Całość dokładnie mieszamy.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika