Obiad w azjatyckim stylu. Chińszczyzna z makaronem
Makaron z indykiem i warzywami doprawiony orientalnymi przyprawami to pomysł na ekspresowy obiad. Przepis poleca autorka bloga "Dziękuję, było pyszne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 300 g piersi z indyka
- 400 g warzyw mieszanki orientalnej (mrożonej – z kiełkami fasoli mung, grzybami mun, pędami bambusa, porem lub cebulą – jeśli w składzie nie ma choć jednego z tych dwóch ostatnich musicie dodać sami)
- makaron pszenny błyskawiczny (u mnie typu wonton)
- 3 cm imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
- pół ostrej papryczki
- łyżka mąki ryżowej
- 3/4 szklanki zimnej wody
- 2 łyżki oleju
Mięso kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzanego woka z olejem. Dodajemy sól, pieprz, mieszamy i smażymy około 2 minut. Dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę imbir, ostrą papryczkę. Następnie wrzucamy mieszankę orientalną. Mieszamy. Smażymy 2 minuty. Teraz do zimnej wody dodajemy sosu sojowego, łyżkę mąki ryżowej. Bardzo dokładnie mieszamy, by powstała gładka konsystencja. Wlewamy do woka. Mieszamy całość. Dusimy około 3-5 minut w zależności od preferencji miękkości warzyw/ redukcji sosu. Pod koniec duszenia sosik ładnie oblepi wszystkie składniki. W czasie duszenia gotujemy wodę i zalewamy makaron, przykrywamy. Po 3-5 minutach (czas oczekiwania zależny od opisu na opakowaniu) odcedzamy makaron i dodajemy do woka. Całość dokładnie mieszamy.
Zobacz także: dorsz ze szparagami
dorsz
src="https://d.wpimg.pl/2092926802--470358816/szparagi.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze