Trwa ładowanie...
dyzotnv
27-04-2018 13:44

Obiad w azjatyckim stylu. Chińszczyzna z makaronem

Przepis

Makaron z indykiem i warzywami doprawiony orientalnymi przyprawami to pomysł na ekspresowy obiad. Przepis poleca autorka bloga "Dziękuję, było pyszne".

dyzotnv
2.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Dziękuję było pyszne
Źródło: Dziękuję było pyszne
Składniki
  • 300 g piersi z indyka
  • 400 g warzyw mieszanki orientalnej (mrożonej – z kiełkami fasoli mung, grzybami mun, pędami bambusa, porem lub cebulą – jeśli w składzie nie ma choć jednego z tych dwóch ostatnich musicie dodać sami)
  • makaron pszenny błyskawiczny (u mnie typu wonton)
  • 3 cm imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • pół ostrej papryczki
  • łyżka mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki oleju
Przepis

Mięso kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzanego woka z olejem. Dodajemy sól, pieprz, mieszamy i smażymy około 2 minut. Dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę imbir, ostrą papryczkę. Następnie wrzucamy mieszankę orientalną. Mieszamy. Smażymy 2 minuty. Teraz do zimnej wody dodajemy sosu sojowego, łyżkę mąki ryżowej. Bardzo dokładnie mieszamy, by powstała gładka konsystencja. Wlewamy do woka. Mieszamy całość. Dusimy około 3-5 minut w zależności od preferencji miękkości warzyw/ redukcji sosu. Pod koniec duszenia sosik ładnie oblepi wszystkie składniki. W czasie duszenia gotujemy wodę i zalewamy makaron, przykrywamy. Po 3-5 minutach (czas oczekiwania zależny od opisu na opakowaniu) odcedzamy makaron i dodajemy do woka. Całość dokładnie mieszamy.

Zobacz także: dorsz ze szparagami
dorsz

Obiad w azjatyckim stylu. Chińszczyzna z makaronem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dyzotnv
dyzotnv
dyzotnv
dyzotnv
Więcej tematów
dyzotnv